Çocuklarınızın Elini Sıvı Sabun ile Yıkamayın

Mikroba karşı savaşmada daha güçlü olduğu düşüncesiyle alıp kullanılan antibakteriyel sabunlar acaba gerçekten de mikroplarla savaşarak sağlığımıza katkıda bulunuyor mu? Çocuklarımızın sağlığını...

Çocuklarınızın Elini Sıvı Sabun ile Yıkamayın

Mikroba karşı savaşmada daha güçlü olduğu düşüncesiyle alıp kullanılan antibakteriyel sabunlar acaba gerçekten de mikroplarla savaşarak sağlığımıza katkıda bulunuyor mu?

Çocuklarımızın sağlığını korumak için kullanılan antibakteriyel sabunlar zararlı kimyasallar içeriyor. Hijyen ve sağlık vaadederken, aslında çocuklarımıza zarar veriyor !

Sabun nedir?

Katı sabun, bir yağ çeşidi ile (bitkisel veya hayvansal) bir bazın (kostik) reaksiyonu sonucu oluşan tuza verilen addır. Sabun üretiminde kullanılan yağ miktarı ile baz miktarının iyi ayarlanması gerekmektedir. Aksi takdirde cilde zarar vererek tahrişe neden olabilirler.

Sıvı Sabun, kimyasal yağ asitlerinin, deterjan bazlı köpürtücü gibi maddeler eklenerek sıvı halde hazırlanması ile oluşur. Deterjan bazlı olduğundan cildinizi kurutur, cildinizde gözle görünmeyen çatlaklar oluşturur ve bu çatlaklardan zararlı kimyasallar emilerek kana karışır. Sıvı sabunlar daha az mikrop yaydığı düşüncesiyle daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Ege Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre sıvı sabunun elimizdeki açık yaralara temas etmesi durumunda cilt kanseri riskini artırmaktadır ve hatta Ankara Onkoloji Hastanesi’ne yapılan başvurularda son 4 yılda Cilt Kanseri hastalarının %94 oranında arttığı bildirilmiştir.

Sıvı Sabun Nasıl Temizler?

Aslında sabun bir antiseptik, yani mikrop öldürücü değildir. Normal bir deri üzerinde, ölü deri hücreleri, kurumuş ter, çeşitli bakteriler ve toz vardır. Sabunun özelliği, mekanik olarak derimizin üzerinden bunların alınmasını sağlamasıdır.

Suyu ve yağı (ne yağı olursa olsun) aynı kaba koyarsanız birbirlerine hiç karışmazlar aksine su ve yağ molekülleri arasında birbirlerini iten bir güç vardır. Elimizi sadece su ile yıkadığımızda, derimizin üzerindeki yağ tabakası, suyun derimize temasına mani olur, onu dağıtır ve tam anlamı ile temizlik sağlanamaz. İşte burada sabun devreye girer ve aracılık rolünü üstlenir.

Sıvı sabunlar daha az mikrop yaydığı düşüncesiyle daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Ege Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre sıvı sabunun elimizdeki açık yaralara temas etmesi durumunda cilt kanseri riskini artırmaktadır ve hatta Ankara Onkoloji Hastanesi’ne yapılan başvurularda son 4 yılda Cilt Kanseri hastalarının %94 oranında arttığı bildirilmiştir.

Antibakteriyel Sabun Nedir?

Antibakteriyel Sabun ise, sıradan bir sıvı sabuna , mikroorganizmaları öldüren kimyasalların eklenmesi ile oluşur. En bilineni Triklosandır. Bu madde elimizdeki faydalı bakterileri de öldürerek cilt florasını bozar.Ayrıca Triklosan'ın kas ve iskelet sistemini bozduğu ortaya çıkmıştır.

Triklosan Nedir?

Antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, traş losyonları, kozmetikler gibi birçok üründe kullanılan bir maddedir. Yaklaşık olarak 40 yıldır bilerek veya bilmeyerek kullandığımız bu maddenin zararları ise 2000’li yıllarda yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır.

Zararları;

-Kanada Tıp Birliği (Canadian Medical Association) 2009 senesinde hükümetten bakterilerde antibiyotik direncine yol açtığı ve kloroform gibi sağlığa zararlı maddelerin oluşumuna sebep olduğu için triklosanın evlerde kullanılan ürünlerde yasaklanması istemiştir. Araştırmalara göre triklosanın sudaki klor ile reaksiyona girmesiyle muhtemel karsinojen bir madde olarak bilinen kloroform oluşmaktadır.

-Triklosan sudaki serbest klorla birleşerek diklorofenol oluşumuna da yol açmakta; bu da ultraviyole ışınların etkisiyle dioksine dönüşmektedir. Oluşan dioksin miktarı çok az olmakla beraber bu madde çok toksiktir ve hormonları bozucu etkisi de vardır. Ayrıca bunların vücuttan atılmaları çok yavaş olup tabiatta da çok uzun süre kalırlar.

2006’ da kurbağalar ve fareler üzerinde yapılan araştırmalar çok düşük miktarlardaki triklosanın bile tiroit hormonlarının reseptörlerine bağlandığını ve tiroit hormonlarını bloke ettiğini ortaya çıkarmıştır.

-Birçok araştırmada triklosanın bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanmasına sebep olduğu da gösterilmiştir.

-Triklosanla temasları fazla olan çocuklarda alerjilerin çok sık görüldüğü de pek çok araştırma ile ortaya konmuştur. Bazı kişilerde alerjik temas dermatitine yani bir tür egzamaya yol açabileceği de bilinmektedir.

-Triklosan ve triklokarbonun suyollarına karışmış olduğunu, yunuslarda rastlandığını ilk gösteren bilim adamlarından olan Arizona Üniversitesinden Rolf Halden şunları söylüyor:

“Triclosan her zaman her yerde bulunan bir çevre kirleticidir. Bunun bir de market torbalarına eklenmesi zaten tabiatta yok edilmesi çok uzun zaman alan naylonun daha da zararlı olmasına yol açacaktır.”

Antibakteriyel Anneler için sihirli bir kelime

Antibakteriyel, anneler için adeta sihirli bir kelimedir. Bunlar sayesinde çocuklarını mikroplara karşı koruduklarını sanırlar. Üreticiler de bu durumun farkındadır ve annelerin bu hassasiyetlerinden çok güzel istifade ederler.

Yakında okullar açılıyor. Televizyonlarda, gazetelerde annelere seslenen antibakteriyel sabun, jel reklâmlarının da arttığını göreceksiniz. Oysa antibakteriyel ürünlerin günlük hayatta kullanılmasının faydalı olduğunu gösteren hiçbir delil yok. Aksine bir çok zararı var.

Triklosanın, sabun, jel ve diş macunu gibi ürünlerde kullanılmasının yasaklanması gerekmektedir.

Doğal, Bitkisel Bazlı Sıvı Sabun kullanarak çocuklarımızın sağlığını tehdit etmeden de , elimizdeki zararlı mikroorganizma ve kirlerden kurtulabiliriz. Antibakteriyel sözüne kanmayın; sabun, jel, diş macunu, deodorant ve diğer benzeri ürünleri alırken içerisinde zararlı kimyasallar bulunmayanları tercih edin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.