Dünyadaki üçüncü sağlık sorunu

Dünya Sağlık Örgütü, kısırlığın dünyada en önemli üçüncü sağlık sorunu olduğunu bildirdi.

Dünyadaki üçüncü sağlık sorunu
 Yapılan araştırmalar hem kadınlar hem de erkekler için üremenin her geçen gün biraz daha zorlaştığına dikkat çekiyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, modern yaşamla birlikte geçen yüzyılda 100 milyonun üzerinde olan sperm sayılarının üst sınırının günümüzde Dünya Sağlık Örgütü tarafından 15 milyon olarak belirlendiğini söyledi.

"TÜP BEBEK ORANI NORMAL DOĞUMDAN FAZLA OLACAK"

Erkeklerin karşılaştığı sperm azlığının çeşitli nedenleri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Özörnek, bunlardan bir tanesinin toksinler yani çevresel zararlı etkiler olduğunu bunlar arasında sigarayı, alkolü, uyuşturucu maddeleri saymanın mümkün olduğunu ifade etti. Özörnek, modern yaşamın getirdiği tehlikeli durumların yani sulardaki atıklar, ağır metaller, hava kirliliği gibi olumsuz etkilerin üreme sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek "Belli hayvansal gıdaların üretiminde kullanılan bir takım hormonların özellikle erkek vücudunda östrojen hormonuna dönüşerek erkeklerde ciddi biçimde sperm üretimini azaltmaktadır. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre çokta uzak olmayan bir gelecekte tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerinin sayısının normal yoldan gebelik sonrası doğan bebeklerden daha fazla olacak" dedi.

"YANLIŞ DİYET, SİGARA VE ALKOL KADINLARIN ANNE OLMASINI ENGELLİYOR"

Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, 2027 yılında Fransa'da çok sayıda erkeğin yardımcı üreme yöntemleri olmaksızın çocuk sahibi olamayacaklarını ortaya koyduğunu söyleyen Op. Dr. Hakan Özörnek, kadınlarda ise artan obezite, stres, evlenme ve çocuk sahibi olma yaşının ilerlemesinin yoğun çalışma hayatı ve kariyerin öncelikli olması gibi sebeplerle çocuk sahibi olmanın aynı şekilde zorlaştığına dikkat çekti. Op. Dr. Özörnek, "Sık sık yapılan yanlış diyetler, dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı da kadınların anne olmasını engelliyor" şeklinde konuştu.
Aşırı şişmanlık kadar aşırı zayıflığın da kısırlığa neden olabileceğini hatırlatan Hakan Özörnek, düzenli, dengeli ve mümkün olduğunca doğal ve sağlıklı beslenmeye dayalı yaşam tarzının hem kadınlar hem de erkekler tarafından benimsenmesinin üreme sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Özörnek, tüp bebek uygulamalarının azalan ve yaşlanan dünya nüfusu ile ilgili olarak nüfusun istenen düzeylere çıkarılmasında vazgeçilmez bir araç olabileceğinin öngörüldüğüne işaret etti.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.