A, B ve C vitaminleri içeren sarımsak potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, kükürt, fosfor, çinko minerallerini de içerir. Güçlü antibiyotik etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı savaşır.
Kalp damar sağlığını iyi yönde etkiler. Damar kireçlenmesini ve tıkanmasını önler. Kolesterolü dengeler. Alzheimer’ın ve Demans’ın gelişmesine engel olur. İçerdiği sülfürlü bileşikler sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır. DNA hasarını engeller. Yüksek tansiyonu düşürür, kan dolaşımını hızlandırır. Bağırsakları kötü etkileyen kurt ve parazitleri öldürür. Gaz söktürür. Diş ağrısına, sivrisinek ve böcek sokmalarına iyi gelir. Mantar, iltihaplanma, enfeksiyon durumlarının iyileşmesine destek olur. Kanı temizleyerek idrar söktürür. Balgam söktürür ve nefesi rahatlatır. İçerdiği C vitamini sayesinde demir mineralinin emilimini artırır. Cinsel gücü artırır. Yaşlanmayı geciktirir. Böbrek ve idrar yolu enfeksiyon durumlarında tedaviye destek olur. Sarımsağın içindeki sıvı sivilceye sürülürse iyileşir. Sarımsak içerikli saç ürünlerinin saç dökülmelerine iyi geldiği söylenmiştir. Günde 1-2 diş tüketilmesi sağlık için yeterlidir.

SARIMSAĞIN ZARARI VAR MIDIR?

Her besini kararında tüketmek gerekir. Sarımsağın fazla tüketilmesi tansiyonun gereğinden fazla düşmesine neden olabilir. Ciltte kaşıntı ve midede rahatsızlık yapabilir. Kan sulandırıcı kullanan kişilerin önce doktorlarına danışması önerilir.

SARIMSAK NASIL KULLANILIR?

Baharat olarak kullanılan sarımsak lezzetiyle iştah açar. Genel olarak yoğurtlu salatalarda lezzet vermesi için kullanılır. Makarna ve domates soslarında, çorbalarda, börek iç harçlarında kullanıma uygundur.
Sarımsaktan faydalanabilmek için çiğ tüketimi daha çok önerilir. Pişirildiğinde ya da sıcağa maruz kaldığında içerdiği bazı bileşikler yok olabilir.
Doktor kontrolünde kişinin durumuna uygun sarımsaklı kürler uygulanabilir.

SARIMSAK KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

Sarımsak yedikten sonra maydanoz, kekik, dereotu, fesleğen, karanfil çiğnemek sarımsağın kokusunu etkisiz hale getirir.
Yağlı süt tüketimi sarımsak kokusunu azaltır.
Yeşil çay, elma, yaban mersini gibi meyveler sarımsağın kokusunu bastırır.
Sarımsaklı yemekten sonra dişleri, dili ve yanakları diş macunu ile fırçalamak ağızdaki kokusunu giderir.