Sarımsak doğru kullanıldığında vücudun direncini arttırır, kan şekeri düzeyinin korunmasına yardımcı olur, yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür.

Farklı kültürlerde yüzlerce yıldır sağlık sorunlarına karşı en sık kullanılan doğal ürünler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Sarımsağın doğru kullanılması dedik, “ peki nasıl kullanacağız” dediğinizi duyar gibiyim. Sarımsağı genellikle çayını yaparak veya çiğ olarak tüketmeniz de fayda var. Şimdi sizlere doğru kullanıma örnek olan ve hazırlaması da oldukça kolay sarımsak çayından bahsedeceğim.  

SARIMSAK ÇAYI NASIL YAPILIR?

1 büyük çay bardağı sarımsak çayı yapmak için; bardak dolusu su ile 1.-1.5 diş sarımsağı kaynatın. Su kaynar kaynamaz ateşten alın. Biraz ılıdıktan sonra 1 çay kaşığı organik bal ve çeyrek limon suyu ekleyip içebilirsiniz. Kaynar suya bal karıştırmayın. Her bardak için suya 1-1.5 diş sarımsak atmak yeterli olacaktır. Artan sarımsak çayını 1-2 gün buzdolabında, hava almayan bir şişede ya da kavanozda saklayabilirsiniz.

FAYDALARI NELERDİR?

Sarımsak çayı ve çiğ sarımsak en çok, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılır. Yüksek oranda “allicin” içeren çiğ sarımsak antiviral ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Özellikle kış aylarında düzenli olarak sarımsak tüketmek bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

Vücudumuzda bulunan ve uygun ortamda (hava kirliliği, radyasyon, aşırı güneş ışığı, stres, sigara…) hücre yapısına zarar veren serbest radikalleri, sarımsağın antioksidan etkisiyle kontrol altında tutmak mümkündür. Bazı uzmanlar sarımsağın bu özelliğinin gırtlak, mide, meme ve prostat kanseri riskini azalttığını belirtmektedir.

Yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle genel sağlığımıza katkıda bulunur. 3 diş sarımsak; günlük C vitamini ihtiyacının %5’ini, kalsiyum ihtiyacının %2’sini, demir ihtiyacının %1’ini, B6 vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. Sarımsak ayrıca tiamin, riboflavin, magenzyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, omega-3, omega-6, manganez ve selenyum içerir.

SARIMSAĞIN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Merak edilen sorulardan biri de sarımsağın yan etkileri var mıdır? Kan pıhtılaşması sorunu olanlar ve düzenli olarak kan inceltici ilaç kullananların sarımsak tüketmesi önerilmemektedir. Sarımsağı sadece tablet olarak kullansanız bile mide bulantısına, kusmaya, ishale yol açabilir. Tansiyonu düşürücü etkisi ile baş dönmesine neden olabilir. Tansiyon ilacı kullananlar ilacın etkisini istenmeyen boyutlarda arttırabileceği için sarımsak tüketmeye başlamadan önce doktora danışmalıdır. Fazla sarımsak yemek aşırı ter ve ağız kokusuna neden olabilir.

SARIMSAK ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Sosyal medya da yankı uyandıran ve birçok ünlü tarafından kullanıldığı iddia edilen sarımsak çayı zayıflatır mı? Angelina Jolie’nin “zayıflama sırrı” olarak önerilen ve satılan sarımsak çayı içinde bulunan “allicin” adlı bileşenle yağların daha çabuk çözünmesine yardımcı olabilir ancak zayıflama konusunda mucizevi bir içecek değildir. Angelina Jolie’nin formunu korumak için günde 2-3 saat yoga yaptığını, hiç et tüketmediğini, sadece çiğ sebze ve meyvelerle beslendiğini unutmamak lazım.