Bir TV programına katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “ABD’deki gibi başkanlık sistemini getirecekseniz buyur getirin. Öyle olsun istemiyor. Kanunlar var, devletler var, yerel yönetimler var” ifadelerini kullandı. Açıklamanın sevindirici olduğunu ifade eden AK Parti’li Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, “Demek ki, kategorik olarak başkanlığa karşı çıkmadığını, başkanlıkla ilgili düzenlemelere bakarak kanaat oluşturacaklarını ifade ediyor.

Bu yeni bir şey. Daha önce CHP, kategorik olarak karşı çıkıyordu. Bu görüş, partinin, Kılıçdaroğlu’nun arkasında duracağı bir görüş ise CHP açısından farklı bir durumu ortaya koyuyor. İçerik önemli diyor. Bu önemli gelişme” değerlendirmesinde bulundu.

FEDERASYON’U DIŞLIYORUZ


Kılıçdaroğlu’nun, AK Parti önerisini, mukayeseli olarak Amerikan modeliyle iyi incelemedikleri kanaatindeyim” diyen Şentop, AK Parti önerisinin Amerikan modelinden farkını şöyle anlattı:

Bizim önerdiğimiz model zaten ABD ‘deki başkanlık modeli temelinde. Bizim sadece Amerikan modeline iki temel itirazımız var. Biz, federasyonu dışlıyoruz. Üniter yapıya dayanan model öneriyoruz. İkincisi de senatoyu dışlıyoruz.

SENATO DENENDİ OLMADI

Şentop, “Senato konusundaki gerekçelerimizin en önemlisi ise Türkiye’de 61 ile 80 arasında senatonun uygulanmış ve tecrübesinin olumlu bir tecrübe olmayışı. O dönem uygulanan senatonun, Türkiye’de faydalı olduğuna dair kanaat yok.

Bütün kesimler senatoyu eleştirmişlerdir, senato Türkiye’de yürümemiştir. İkinci sebebi de, senato genellikle federasyonlarda mevcuttur. Temsilciler Meclisi, milletin toplamını temsil eder, senato ise federe devletlerin temsilcilerinden oluşmaktadır. ABD’de nüfusa bakmaksızın federe devletler senatoda temsil edilirler. Türkiye’de senatonun doğru olmadığını, hem tecrübesi, hem teorik olarak gerekli olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

ÖNERİMİZ ABD MODELİ

Önerdikleri modelin esasen Amerika’daki model olduğunu ifade eden Şentop, “Bunu inceleyecek olan CHP’nin de, modeli doğru anlaması gerekir. ABD’de bir Anayasa var. Bir de Anayasal teamüller var. Bunun ikisini birlikte değerlendirmek lazım. Bazı teknik detaylar dışında ABD’deki başkanlık sistemini temel alıyoruz” şeklinde konuştu.