Cumhuriyet Halk Paritisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı, “emekliye çift maaş ikramiye”, “çiftçiye mazot 1,5 lira”, “taşeron işçilere kadro”, gibi maddelerden oluşan seçim vaatleri, AKP’den tepkiler peş peşe geliyor. Dün Levent - Hisarüstü metro açılışında açıklama yapan Başbakan Davutoğlu’ndan sonra bugün de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP’nin seçim vaatleri ile ilgili CNN Türk yayınında açıklamalarda bulunarak CHP’nin vaatlerinin AKP üzerindeki etkisini gözler önüne serdi. Mehmet Şimşek açıklamalarında CHP’nin bu vaatlerini gerçekleştiremeyeceğini iddia etti.

CHP’nin en düşük vaadinin 149 milyar TL bir bütçe gerektirdiğini öne süren Şimşek, “CHP bu vaatleri gerçekleştirsin, ben de CHP’ye oy veririm” şeklinde açıklamada bulundu. Şimşek, Türkiye’de akaryakıt ürünlerine verginin yüksek olduğunu ancak olmasının da doğru olduğunu söyledi. Şimşek, “Vergiyi hiçbir şekilde siyasi istismar aracı olarak kullanmadık” dedi. Maliye Bakanı, "CHP'liler çıksınlar kaynağını ortaya koysunlar. Hangi vergiyi artıracaklarını, hangi harcamayı kısacaklarını, bırak 149 milyar lirayı bana üçte birini açıklasınlar ben onlara oy vereceğim.

İktidar olmaları halinde, davet ettikleri çok değerli ekonomist var. ona sordular mı acaba? Merak ediyorum sormuşlar mı? (Kemal Derviş) Çünkü bu programın, üç dört yıl uygulamasından vazgeçiyorum, ilk yılınızın sonunda merkez bankasıyla para basmazsanız, süper enflasyona çıkmayı göze almazsanız IMF’nin kapısını çalmak zorundasınız" dedi.

BUNA KRİZ DENEMEZ
Maliye Bakanı Cumhurbaşkanı'nın ekonomide bir patinaj olduğuna yönelik açıklamalarına yönelik gelen soruya Şimşek şöyle yanıt verdi: "Bir geçici yavaşlama var. Ama kriz diye tanımlanamaz. Türkiye geçen sene yüzde 2,9 büyüdü. Bu Brezilya Meksika Peru Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinin neredeyse, bu ülkeler 1,3 büyüdüler, iki katından daha fazla.

Romanya Bulgaristan gibi ülkeler bu ülkelere göre Türkiye bir miktar daha fazla büyüdü. Asya bizden daha az büyüdü. Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsanız 2,7 büyüdü. Türkiye geçen sene büyümede bir çok gelişmiş ülkeden daha iyi. İki, işgücüne katılım oranı artıyor. Nüfusumuz genç. 1,3 milyon gence iş bulmuşuz. Türkiye'de reel faizler sıfıra yakın. Ben buna kriz diyemem. Ha kur meselesine gelelim."

MERKEZ BANKASI'NA YÖNELİK AÇIKLAMA
Maliye Bakanı, son dönemde büyük tartışma yaratan merkez bankası'na yönelik bağımsızlık tartışmalarıyla ilgili soruya yönelik, "Bu kur meselesini iyi görelim. Bir yıl öncesine gidin, 130'un üzerindeydi. 1,30'dan 1,06'ya inmedi mi? Geçen Ağustos'tan bu yana ortalama yüzde 22 değer kazandı. TL'deki değer kaybı da o kadardır, daha fazla değildir.

Hadi diyelim ki Türkiye'de kötü yönetim var, Türkiye bu işi idare edemiyor. Peki Güney Afrika'da ne oluyor? Hadi Rusya'nın başka sorunları var, ta Kazakistan'da ne oluyor? Dolar dünyadaki bütün para birimlerine karşı son bir yılda yüzde 22 değer kazanmıştır. Euro da dahil olmak üzere Türkiye istisna değildir. Doların çıkışıyla merkez bankası tartışmaları aynı noktaya geldi. Merkez bankasıyla ilgili hiç tereddüt yaşanmasaydı, lira yine değer kaybederdi. Yüzde şu kadar mı bu kadar mı ben bilemem. Ama altını tekrar çizeyim. Türkiye'ye özgü bir piyasada dalgalanma yok. Son bir haftada var, seçime ilişkin belirsizlik var" yanıtını verdi.