İzleme Heyetiyle ilgili açıklamaları nedeniyle Hükümeti eleştiren Erdoğan'a cevap Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan gelmiş ve "kendi hissi duygularıdır, sorumluluk hükümettedir" demişti.

Arınç, Saray'a yönelik eleştirilerine daha sonra Başkanlık Sistemi üzerinden devam etmişti.

Bugün Cumhurbaşkanı'na Arınç'ın Başkanlık Sistemiyle ilgili sözleri soruldu.

ARINÇ'IN ADINI AĞZINA BİLE ALMADI

"Kim söyledi bilmiyorum" diyen Erdoğan, Arınç'ın adını bile ağzına almadı.

İşte Erdoğan'a sorulan o soru ve cevabı;

SORU: Başkanlık sisteminde hükümetin seçim bildirgesine girdiği söyleniyor. Ancak Başbakan yardımcısının da bir açıklaması oldu. Alaturka mı alafranga mı olacak, bunu da görmek lazım dedi. Acaba sizin kast ettiğiniz modelin…

Erdoğan: Kim bu açıklamayı yaptı bilemiyorum.

SORU: Bülent Arınç’ın açıklaması oldu. Uyumu konusunda bir açıklamanız var mı?

"Ben başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarımı başbakanlığımın ilk anlarından itibaren değil ta büyükşehir belediye başkanlığımdan itibaren gündemde tutmuş bir insanım. Hep şu örneği vermişimdir. Dünyanın neresinde başkanlık sistemi uygulanıyorsa, yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa, adeta biz bir arı maharetiyle hepsinden faydalı olanları alırız. Ondan sonra da kendi sistemimizi ortaya koyarım demişimdir. Bu konuyla ilgili olarak son dönemlerde biz kendi sistemimizi kurma iradesine de kabiliyetine de sahip bir ülkeyiz. Biz devletçik, kabile devleti değiliz. Güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Osmanlı ile bu bir zirve yapmıştır. Şunu çok açık net söylemek durumundayım."

"Biz geçen hatfa başbakan ile bunları konuştuk. O da bizzat kaleme aldığı oradaki sisteme yönelik anlayışını baya da detaylı ele almış. Ben de bizzat orada kendim de okudum. Kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Ve öyle zannediyorum ki bu çerçevede kendileri seçim bildirgesinin içerisine başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini yansıtacaklar. Böylece hükümetimizin iktidar partisinin başkanlık sistemine yönelik anlayışı nedir bu orada yer alacaktır."

"Tabi ki bu yerli olacaktır. Ama yerli olurken dünyadaki sistemlerden istifade edemezsiniz diye bir şey var mı? Pratiğini en iyi yapan ülkeler hangileriyse, kişi başına milli gelirin 40-50-60 bin olan ülkelerin sistemini daha farklı şekilde ele almamız gerekiyor. Biz bizden geridekilere bakamayız. Bizden ilerde olanlara bakacağız ve şu anda uluslararası kuruluşları bir kenara koyarsak, G-20’nin içinde, 10 tane ülke başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Manidardır, bunlar en önde olan ülkeler. Herhalde bunlar bu işin faydasını gördükleri için bu sistemi uygulamada tuttular. Şu anda bu sistemle yönetiliyorlar. Biz kendimize inanalım, kendi sistemimizi rahatlıkla kurabilecek kabiliyette olduğumuzu bilelim."

ARINÇ, BAŞKANLIK SİSTEMİYLE İLGİL NE DEMİŞTİ?

Bülent Arınç'tan 'Başkanlık Sistemi' açıklaması: Alaturka değil alafranga olması lazım.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istediği ‘Türk tipi Başkanlık Sistemi’ne karşı çıktı. Arınç, “Yapacağımız işin alaturka olmaması lazım, alafranga olması lazım.” dedi.

TÜRK TİPİ OLMAZ, ALAFRANGA OLMALI

“Check-balansta başkan bütün yetkilerini kullanırken, bazen bunların kongreden geçmesi de gerekebilir. Oralarda da anayasa mahkemeleri bazı yetkiler konusunda anayasal denetim yapabilir. Yapacağımız işin alaturka olmaması lazım, alafranga olması lazım. Alafrangadan kastım, yani Batı’yı motamot taklit etmek vesaire değil, bu sistemler hangi ülkede başarıyla yürüyorsa sistemi birbirinden koparmamak lazım.”

CUMHURBAŞKANI’NIN YETKİLERİ DEĞİŞMEDİ

“Şimdi şöyle bir çelişkiden bahsedilebilir; ‘Halkın yüzde 52 oyunu birinci turda almış bir cumhurbaşkanı var. Adeta ilan edilmemiş bir başkanlık gibidir.’ İyi ama, Anayasa’da yazılı olan 102, 103, 104. maddelerinde cumhurbaşkanına tanınan yetkiler Meclis’ten seçilen cumhurbaşkanının yetkilerinin aynısı… Seçilme modeli değişti ama yetkiler konusunda değişiklik olmadı.”

CUMHURBAŞKANI, YETKİLERİ BAŞKAN GİBİ KULLANIYOR

“Bugün cumhurbaşkanının geçmişten bu yana, yani 82 Anayasası var olduğu müddetçe yargıya ait yetkileri var, yürütmeye ait yetkileri var ve yasamaya ait yetkileri var. Pek çok atamalar yapabiliyor, pek çok kararlar da alabiliyor. ‘Bu yetkiler varken sen bu başkanlık sistemini düşünemezsin’ demek -eğer bu bir çelişkiyse- bu çelişkinin sorumlusu biz değiliz. Anayasa’ya göre seçilen, Anayasa’da var olan yetkileri de bir başkan gibi kullanmaya çalışan, ‘ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım’ diyen birisi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda oturuyor.”