Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: Bugün yapacağımız Türk İş forumu işadamlarımızın buraya yöneltecektir. Burada sağlıkta bazı adımlar atacağız, Cibuti halkının refah düzeyini arttıracaktır. Sağlıkta butik hastane kurma projemiz var, diğer taraftan 3-5 kadar ambulans desteği vereceğiz. Otomatik çöp araçları da göndereceğiz. Desteklerimizi Cibuti'nin yanında hissettirmek için bu adımları atacağız.

Caminin inşasını da söz verdik, yanında külliye de yapılacak.

"İSLAM DÜNYASININ ÜZERİNDE OYUNLAR OYNANIYOR"
Sorunun içeriği beni memnun etti, zira İslam dünyasının üzerinde oynanan bir oyunu açıklama adına bu soruyu önemsiyorum. Bir oyun oynanıyor, bu oyunun da başlıca etkeni İslamafobidir. Başbakanlığım döneminde İspanya Başbakanı'yla bir adım attık. Dünyada medeniyetler ittifakını kuralım. Dünya barışına katkıda bulunalım. BM koordinatörlüğünde adımı attık.

Irak'taki gelişmeler, hergün yüzlerce insanın ölümüyle bir süreç başladı. Bu süreç bizi rahatsız etti. Bu arada Afganistan'da ciddi sıkıntılar başladı, Pakistan'da aynı şekilde. Mısır'da da bir darbe girişimi yapıldı, bu darbeciler bir günde 3 bin müslümanı öldürdü. Darbeci yönetim iş başında ve onlarla birlikte siyasi tutuklular da cezaevinde. Mursi cezaevinde, ortaya konulan herhangi bir suç yok.

"TÜRKİYE DİLENECEK BİR ÜLKE DEĞİL"

Türkiye olarak biz açık kapı politikasıyla gerek Suriye'ye karşı gerek Irak'a karşı her zaman bu tavrı takınacağız. Terör hangi inançtan olursa olsun terörist katildir. Müslümanların içerisinden çıkıyorsa yine katildir, Yahudiyse yine aynıdır, Hristiyansa yine aynıdır. Avrupa Birliği'ne bizi alırlar almazlar önemli değil, biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Acaba AB halkı müslüman olan Türkiye'yi arasına alabilecek mi?

Türkiye artık güçlü bir ülkedir. Türkiye artık kapınıza gelip dilenecek bir ülke değildir.

"AT DENİZE BALIK BİLMEZSE HALIK BİLİR"
Ben bu saldırıyı bize karşı olarak düşünmüyorum, bu olsa olsa belki bugüne kadar Somali yönetimine karşı yapılan saldırılardan biridir. Biz gerekli güvenlik tedbirlerini almış bulunmaktayız. Bu eylemleri yapanlar gerçekten müslümansa, Somali'ye destekten başka bir derdi olmayan bir ülke olarak oraya geliyoruz.

Biz de güzel bir söz var, "At denize balık bilmezse halık bilir". Şimdi biz Somali'ye bu destekleri verdik. Şimdi de biz bu görevlerimizi yerine getirmenin mutluluğu içerisinde oraya gidiyoruz. Somali'deki kardeşlerimizle kucaklaşacağız. Somali halkına düşman olanlar sadece bundan rahatsız olur.

"CİBUTİ ÖNEMLİ BİR KARDEŞ ÜLKEMİZ"
Afrika ile ortaklık dönemine giriyoruz, şahsım olarak halkın seçtiği cumhurbaşkanı olarak Afrika'da ziyaret edemediğimiz tüm ülkelere gitme arzusu içerisindeyim. 10-11 yıl önce bizim Afrika'da 12 tane büyükelçiliğimiz vardı, şimdi 39 büyükelçilik var. Nereden nereye geldiğimizi anlatmak bakımından bunlar çok önemli. Büyükelçiler o ülkelerdeki misyon şefleridir. Cibuti bunların arasında önemli bir kardeş ülkemiz, o yüzden bugün buraya büyük bir ekiple geldik. İş forumu ile birlikte burada ne gibi adımlar atacağımızı konuşacağız.