Kurtulmuş özetle şunları söyledi:

UYUMLU TOPLANTI
Bakanlar Kurulu içerisinde yer alan bakan arkadaşlarımız, her birisi eşit haklara ve sorumluluklara sahiptir. Bunun gereği olarak da ümit ediyorum ki, bu ilk toplantı da onu gösterdi, uyum içerisinde yerine getirecek ve 63. Hükümet bu yüksek temsilin de verdiği güçle görevlerini sürdürecektir. Bu hükümetin temel özelliği, bu ülkeyi suhuletle seçime götürme görevi olmasıdır. Demokratik bütün kural ve kuruluşları işleterek üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek, Türkiye’yi güvenli bir şekilde seçime götürmekle yükümlüdür.

BORÇLAR ERTELENECEK
Hopa’daki afetten sonra gördük ki orta vadede yapılması gereken işler var. Bunlardan bir tanesi artan yağışlar devam ettiği sürece daha fazla problem olmaya devam edecek. Hemen orda vadede, heyelan ve sel riskinin yeniden güncellenmesi hem de Doğu Karadeniz’deki sel ve heyelan riskleriyle ilgili adımların atılması kararlaştırıldı. Çiftçilerimizin uğradığı zararlar da karşılanacak. Ayrıca esnaf ve sanatkarlarımızın kamu bankalarına olan borçları ve SSK’ya olan borçları ertelenecek.

KAPI AÇIK BIRAKILACAK
Eylül ayı içerisinde 37 bin yeni öğretmen ataması yapılacak ve ihtiyaç duyulan alanlarda genç öğretmen arkadaşlarımız görevlerine başlayacaklardır. Bugün itibariyle dershane adı altında bir faaliyet olmayacak. Ama bundan sonra isteyen dershanelerin özel okula dönüşmesiyle ilgili de kapı açık bırakılacaktır. 2 bin 415 dershane dönüşüm programına müracaat etti. bin 401 tanesi de özel okul ruhsatı aldılar.

OKULLARA ŞEHİT İSİMLERİ
Artan nüfusumuza bu derslik sayısı yetmiyor. Bu açığı kapatmak için hayırseverlerimizin de devreye gireceği yeni bir programın üzerinde durduk. Bundan sonra isteyen hayırseverlerimizin derslik yapabilmesi, isimlerinin annelerinin babalarının isimlerinin bu okullara verilmesi, hatta maalesef artan terör dolayısıyla şehirlerimize gelen şehitlerimizin anısına yapılacak okullara şehitlerimizin adının verilmesini hep beraber benimsemiş bulunuyoruz.

EMEKLİYE MÜJDE
23 Eylül Çarşamba günü saat 00:00’dan 28 Eylül Pazartesi 07:00’ye kadar bütün otoyolların, boğaz köprülerinin ücretsiz olması, ayrıca belediyeler tarafından toplu taşım araçlarının ücretsiz ya da indirimli olarak kullanılmasıyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu kararnamemizi imzaladık. Bağkur, SKK emeklilerinin ve 4C’lilerin alacakları maaşları, ücretleri Kurban Bayramı öncesinde, 17-23 Eylül tarihleri arasında ödenecek.

GEÇİCİ GENELGE
(Atamaların sınırlandırılmasına ilişkin genelge) Bazı şeyler bir seçim hükümeti olduğu için, ilk sefer denendiği için buralarda spekülasyonlar yapılıyor. 1991 yılından itibaren hükümetler oturana kadar, bakanlar yerleşene kadar, başbakana bu hakkı vermiş. Bu atama yapılmayacak anlamına gelmiyor. Zaten normal zamanlarda izinlerinizi, istişarelerinizi başbakan ile yapıyorsunuz. Ve daha önce de saydığım bütün bu hükümetler tarafından, evet yapmayan hükümetler de var ama gördüğünüz gibi birçok hükümet bunu gerçekleştirmiş. Kaldı ki bu geçici bir genelgedir. Hükümetler, bakanlar yerine oturana kadar.”