2015 Genel Seçimleri milletvekili adaylarını belirlemek için ‘ön seçim’ kararı alan CHP’de kritik viraj yaklaşıyor.

Ön seçimlerin en çok merak edilen ismi ise eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün durumu olacak. Sarıgül eğer ön seçimde yeter oyu alırsa milletvekilliği için kapıyı aralayacak. Geçemezse siyasi hayatı bitebilir!

KIYASIYA REKABET!
CHP ’nin aralarında İstanbul, İzmir ve Ankara’nın da bulunduğu 45 seçim çevresinde hakim gözetiminde ön seçim kararı alması partilileri heyecanlandırdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil bin 872 aday adayı pazar günü yapılacak ön seçimde Meclis’e girebilecek sırayı elde etmek için yarışacak. Adaylar itibariyle ön seçim yarışının en çetin geçeceği seçim çevresinin İstanbul 2. Bölge olduğu dile getiriliyor.

Aralarında eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski milletvekilleri Mehmet Sevigen, Şinasi Öktem, Çetin Soysal, İstanbul milletvekilleri aykut erdoğdu, Melda Onur ve PM üyesi Ercan Karakaş, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasında yargılanan emekli albay Dursun çiçek, İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, 2009 yerel seçimlerinde Şişli’de Mustafa Sarıgül’ün karşısına CHP adayı olarak çıkan Muharrem Sarıgül, Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü döneminde yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Seyfullah Beysülen ve televizyoncu Çiğdem Anad’ın da bulunduğu 113 aday adayı Meclis’e gidecek sırada kendilerine yer bulmak için yarışacak.

10 BİN OY ALAN VE İLK 5’E GİREN MECLİS’E GİDER
Radikal’in haberine göre, Bayrampaşa, Beşiktaş , Beyoğlu, esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu’nu kapsayan İstanbul 2. Bölge’den, CHP 2011 seçimlerinde 9 milletvekili çıkardı. Haziran ayında yapılacak seçimlerde aday belirlemek için ön seçim yapılacak ancak CHP yönetimi ‘fermuar’ yöntemiyle 1, 3, 5 ve 7. sıraları kontenjana ayırdı.

Ön seçime giren adaylar ise 2, 4, 6, 8 ve sonraki sıralar için yarışacak. CHP’nin 2011 seçimlerindeki oyu baz alındığında Meclis’e gitmek isteyen aday adaylarının ilk 5 içinde yer alması gerekiyor. 63 bin üyenin bulunduğu bölgede 25-30 bin civarında üyenin sandığa gitmesi bekleniyor. Bu durumda 10 bin oy alan bir aday adayının Meclis’e gidecek sırayı elde edebileceği konuşuluyor.

EN ÇOK SARIGÜL’ÜN NE YAPACAĞI KONUŞULUYOR
CHP kulislerinde en çok konuşulan konuların başında Mustafa Sarıgül geliyor. Deniz Baykal ile genel başkanlık yarışına giren, kavgalı kongre sonrası yarışı kaybeden ve partiden ihraç edilen, yıllar sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak tekrar CHP’ye dönen ancak o yarışı da kaybeden Mustafa Sarıgül’ün ön seçimde ne yapacağını merak ediyor. Son dönemlerde Şişli Belediyesi’nde yaşananlar nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Mustafa Sarıgül ön seçimde aday adayı olurken, “Gençlik kolları başkanlığı yapan, il başkanlığı yapan Mustafa Sarıgül’e kontenjan yakışır mı?

Örgüt tanır beni ön seçimde aday adayıyım. İstanbul 2. Bölge’deki hedefimiz en az 12 milletvekili çıkarmaktır. Bunun için de topyekün hep beraber çalışacağız” demişti. O günden sonra ilçe ilçe, mahalle mahalle ev ev seçim çalışması yapıyor. Açıklamalarında da ön seçimden rahat çıkacağını dile getiriyor. Aslında Sarıgül’ün durumu ben de merak ediyordum. CHP’lilere sordum Sarıgül ne yapar diye? Parti kulislerinde farklı senaryolar konuşuluyor. Pazar günü için gruplaşmalar var… ‘Döner listeler’ oluşturuluyor. Herkes kendi derdine düşmüş ve rakiplerini egale etmenin peşinde….

TAMAM YA DA DEVAM SEÇİMİ
Parti kulislerinde bu ön seçimin Sarıgül açısından ‘tamam ya da devam’ seçimi olacağı konuşuluyor. Sarıgül için iki senaryo konuşuluyor.

Birinci senaryo; Sarıgül’ün ön seçimden Meclis’e gidebilecek bir sıradan çıkması halinde 40 yıllık siyasi hayatında yeni bir başlangıcın olacağı… CHP Genel Başkanlığı’na giden yolun açılacağı dile getiriliyor. CHP’liler yaşanan gruplaşmalar nedeniyle Sarıgül’ün sandıktan çıkamaması senaryosunu da ikinci ihtimal olarak konuşuyor. Bu durumda ise Sarıgül’ün siyasi hayatının bitebileceği ya da CHP’den yollarının ayrılıp TDH ile yeni bir yola çıkabileceği de dile getiriliyor. Bütün bu senaryolar 29 Mart Pazar günü CHP üyelerinin oylarıyla şekillenecek.