Herkes biliyordur da bilmeyenler için; Türkiye ve Dünya gündemini farklı görüşlere sahip kişilerin anlık olarak yorumladığı, aslında sanal bir kütüphane olan Ekşi Sözlük yazarlarını Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ziyaret etti.

Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Tüm yazarlar birkaç soru sordu. İhsanoğlu, her sorunun sonunda teşekkür ederek cevabına başladı. Ağır ağır, kibar dille yanıtladı. İnternet yasası gibi uzak olduğu konularda notlar aldı. CHP’yi direkt ilgilendiren sorulara, ‘Ben bir partinin değil tüm Türkiye’nin adayıyım’ diyerek yanıt verdi. Bir kadın yazar, “Ben ateistim. Cumhurbaşkanı olunca beni sevecek misiniz?” diye sordu. Dini doğru anlamamız gerektiğini belirten İhsanoğlu ise “Dinde zorlama yok. Herkesin birbirini hoş görmesi gerekiyor. Sen benim kızım olsaydın ne yapacaktım seni? Siz, ben şu dine mensubum, şu dine inanıyorum dediğiniz zaman kimsenin size ‘Hayır, şuna değil şuna inanacaksınız’ deme hakkı yoktur. Siz başkasını zorluyor musunuz? Sizin de başkasını zorlama hakkınız yok. Bizimkilerin çok kullandığı söz var, ‘Yaratılanı Yaradan’dan ötürü hoş görmek.’ Peki siz hoş görüyor musunuz?” dedi.

SİTTİN SENE GERİ KALMIŞ SAYILIRIZ

İhsanoğlu, bir yazarın CHP’nin camileri ahır yapacağı ile ilgili eleştirileri aktarması üzerine de, “Türkiye’de hep bir düşman yaratılıp onun üzerinden politika yapılıyor. CHP’nin ne taraftarıyım, ne aleyhtarıyım. CHP’nin bugünkü politikalarını eleştirebilirsiniz. Eğer sittin sene öncesini konuşuyorsanız, sittin sene geride kaldınız demektir” diye konuştu. Bir yazar da ‘Velâ Tecessesû Âyeti’nde gıybetle ilgili bölümler bulunduğu hatırlatarak, devletin her şeyi dinlemeye çalıştığını, bunun suç olduğunu söyledi. Âyetin devamını aktaran İhsanoğlu, gıybet yapmanın yasaklandığını, diğer konulardaki sorunların da yasama ile önleneceğini belirtti. Toplantı sonunda yazarlar İhsanoğlu ile toplu fotoğraf çektirdi. Bazıları selfie çektirmek isteyince İhsanoğlu’nun, “Toplu fotoğraf için 1 oy, selfie için 5 oy istiyorum” demesi gülüşmelere neden oldu.

Kadın konseyi kuracak

KADIN Adayları Destekleme Derneği’nin cumhurbaşkanı adaylarıyla buluşma talebine ilk yanıt ‘çatı adayı’ Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan geldi. Toplantıya eşi Füsun İhsanoğlu ile katılan İhsanoğlu, seçilirse kadın sorunlarıyla yakından ilgilenmek için bir kadın konseyi oluşturacağını açıkladı. Bu şekilde kadın meseleleriyle uğraşan sivil toplum örgütü temsilcileriyle daha yakın çalışma imkanı bulacağını belirten İhsanoğlu’nun bu vaadi büyük alkış aldı. İhsanoğlu, şunları söyledi: “Kendi kültürümüzden, dünyaya bakışımızdan, hayat tecrübemizden kadınların ne kadar önemli rol oynadığının farkındayız. Bu farkındalık, gerektiği ölçüde hayata yansımıyor. Kadınlarımızın toplumda daha güçlü ve karar mekanizmalarında söz sahibi olmalarını isterken bu noktaya daha gelemediğimizi görüyoruz. Onun için bu konuda gayret etmemiz lazım.”

Hürriyet