Şimşek, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Şimşek, milletvekili adayı olduğu Gaziantep'in, sanayi, ticaret ve hatta turizm açısından Ortadoğu'nun en büyük üssü haline geldiğini söyledi. Şimşek, Gaziantep'i Türkiye'nin ilk 3 sanayi üssünden biri yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

'99 KİRALIK ARAÇ VAR'
Bakan Şimşek, makam araçlarının maliyetine yönelik "çerez" ifadesi üzerinden başlatılan tartışmaların sorulması üzerine, Türkiye'de 19 milyon taşıt bulunduğunu, bunun 115 bininin devlete ait olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi gibi 1 Nolu liste var. Bu listede şu anda kiralık 99 araç var ama toplamı 471. Bütün kamu taşıtlarının bütçe içindeki payı binde 7 yani 3,3 milyar lira ama makam araçlarının toplam araçlar içindeki payı en fazla yüzbinde 5'tir" diye konuştu.

Şimşek, 2 yıl önce taşıtlarda israfı minimize edecek bir tasarı hazırladıklarını, Bakanlar Kurulu kararıyla kiralamadaki bedeli, aracın bedelinin yüzde 2'si ile sınırladıklarını kaydetti.

KİRALANAN BİNALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Şimşek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun kamudaki israfa ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Bülent Arınç ve Burhan Kuzu'ya saygı ve sevgim büyük, severim kendilerini ama bunlar çok abartılı söylemler" dedi.

İsraf konusunda akla ilk olarak kamu taşıtları ve kiralık binaların geldiğini kaydeden Şimşek, "Yeni kurumlar kuruluyor, bu kurumlar ilk başta binalarını kiralıyorlar. Türkiye'nin tamamında kamunun kiraladığı binaların toplam bedeli 453 milyon lira, bütçenin binde 1'i bile değil. Bunun 100 milyon liradan fazlası öğrenci yurtlarıdır. Paralel Yapı ile başlatılan bir mücadele var. Öğrenciler artık onların yurtlarında kalmıyor, yeni yurtlar kiralamıştık" ifadelerini kullandı.

Şimşek, Abdullah Gül'ün kardeşinin şirketlerine yönelik vergi incelemesi başlatıldığı yönündeki gazete haberinin hatırlatılması üzerine, bunun siyasi duruşla ilişkilendirilmesinin son derece yanlış olduğunu vurguladı.

Abdullah Gül'ü çok sevip, saydığını, kendisi ile diyaloğunun çok güçlü olduğunu anlatan Şimşek, "Yapılan çok çirkin bir yakıştırma" ifadesini kullandı. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu konuda bilgi sahibi değilim. Vergi incelemeleri böyle 1-2 günde başlayıp da yansımaz. Gezi olaylarında çok ünlü sanatçılar çıktı, 'Maliye bizi denetledi' dediler, bir baktık ki denetim 2012'de başlamış, olaylar 2013'ün ortasında. Bu konuda herhangi bir bilgim yok, olsaydı da vergi mahremiyeti nedeniyle yorum yapamazdım. Bunun siyasi duruşla ilişkilendirilmesi, seçim öncesi fitne operasyonu dışında bir şey değil."

Sadece 2013'te 98 bin vergi incelemesi raporu yazıldığını hatırlatan Şimşek, "Hiçbir vergi incelemesinin onayı bana gelmez, hiçbir şekilde bana bilgi vermezler. Vergi denetiminin büyük bir kısmı risk analizine göre yapılır, zaman zaman sektörel incelemeler de yapılır. Bunların hiçbiri bana gelmez" değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, zaman zaman bazı kişilerin vergi borcunun silindiğine ilişkin haberler yapıldığını anımsatarak, "Türkiye'de rutin olarak imkanlarımız olsa bütün mükellefleri incelemek isteriz, o nedenle müfettiş sayısını 2,5 kat artırdık" dedi.