EKRANLAR artık tertemiz... RTÜK’ün, spor karşılaşmalarında sıkça kullanılan ve izleyicilerin yoğun şikayetlerine neden olan bant reklamlara ilişkin yönetmelik düzenlemesi yürürlüğe girdi. Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın 4 Ağustos’ta imzaladığı karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bundan böyle televizyon kanalları, spor karşılaşmaları devam ederken bant reklam yayınlayamayacak.

RTÜK, “Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte” 2014 sonunda değişiklikleri tamamlamıştı. Ama karışıklığa sebep olmamak için düzenlemenin, 2015-16’dan itibaren yürürlüğe girmesi kararı alındı. Yönetmelikteki değişiklik şöyle oldu; “Bant reklam, spor karşılaşmalarında sporcuların ve yayınlanan müsabakanın, programlarda oyuncuların, sunucuların ve konuşmacıların görüntülerini kapatacak şekilde yerleştirilemez.”

DEVLER LİGİ VE İNGİLTERE GİBİ...

REKLAMLARIN yayınlanma zamanlarıyla ilgili, “Haber bültenleri ile çocuklara yönelik programlarda ve spor karşılaşmalarının bölüm, duraksamalar ve devre araları dışında, bant reklamlar dahil hiçbir türde reklam yayınlanamaz” ifadeleri kullanıldı. Bu değişikliklerle, “Bant reklam” da, “Genel reklam” kapsamına alındı.
Düzenleme yapılırken, Avrupa ülkelerindeki spor müsabakası yayınları da göz önünde bulunduruldu. Reklamların Türkiye’de de, tıpkı şampiyonlar ligi ve İngiltere Premier Lig’de olduğu gibi sadece bölüm, duraklama ve devre aralarında yayınlanacağı belirtildi.