Cep telefonu görüşmeleri şifrelenebilecek

Geliştirilen mobil uygulama, cep telefonu ile yapılan görüşmeleri şifreliyor.

Cep telefonu görüşmeleri şifrelenebilecek


ABD'de yaşayan Türk yazılımcının geliştirdiği mobil uygulama, cep telefonu ile yapılan görüşmeleri şifreliyor.

"Novende" isimli yazılım hakkında sorularını yanıtlayan yazılım mühendisi Can Birinci, telefon dinlemelerini engelleyen bir uygulamanın çalışmalarına geçen yıl başladıklarını ve geliştirdikleri yazılımın "android" işletim sistemli telefonlar için internet üzerinden yayınladığını söyledi.

Kablosuz internet ya da mobil 3G bağlantısı üzerinden kullanılabilen söz konusu uygulama ile yapılan görüşmelerin üçüncü kişiler tarafından dinlenemeyeceğini savunan Birinci, şunları kaydetti:

“Novende, cep telefonu görüşmelerinin her ne olursa olsun dinlenememesi için geliştirdiğim ‘Çünkü, iletişim özgürlüktür’ sloganı ile yapılmış android tabanlı bir mobil uygulama. Sistem temel olarak, sesin arama yapılan cep telefonunda, uluslararası kabul görmüş Advanced Encryption Standart (AES) ile şifrelenerek, bir sunucu üzerinden karşı tarafa iletilmesi, karşı tarafa iletilen ses verisinin nasıl çözüleceğine ilişkin bilginin de yine 256 bit şifreli olarak Transport Layer Security (TLS) protokolü aracılığıyla gönderilmesi temeline dayanıyor.
Bilinen popüler anında mesajlaşma uygulamalarında da sunucu bulunuyor ve veriler o sunucuda biriktirilebiliyor. Novende’nin farkı ise veriyi iki nokta arasında şifreli olarak gönderiyor ancak ses verileri sunucuda hiçbir şekilde biriktirilmiyor ya da işlenmiyor, akıp gidiyor. Sunucu sadece bir trafik lambası gibi verinin düzgün ve güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlıyor.”

Kendi sunucusu olan şirketlerin Novende'nin klonunu alıp, istedikleri güvenlik testlerini yaptıktan sonra kullanabileceğini ifade eden Birinci, yazılımın şifreli görüşme dışında 50 ülkede internet üzerinden sohbet etmek için de kullanılabileceğini söyledi.

Birinci, teknolojinin iOS versiyonunun Amerika’da aynı bölümde okuduğu Hintli bir arkadaşı ile çalışmalara başladıklarını ve önümüzdeki yıl yayımlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.
 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.