Facebook’un “Güvenlik Durumu Kontrolü” aracı, doğal afet, terör saldırısı gibi olaylardan etkilenenlerin yakınlarına “güvendeyim” mesajı göndermesine izin veriyor. Benzer şekilde araç, olay yerinde bulunan yakınınızın güvende olup olmadığını kontrol etmenize de olanak tanıyor. Örneğin Brüksel’de hava alanına ve metroya yapılan saldırılarda etkilenenler, araçtan faydalanmışlardı.

Ancak Pakistan’ın Lahor kentinde 65 kişinin öldüğü ve 280 kişinin yaralandığı terör saldırısında Facebook tarafından etkin hale getirilen araç, tam istendiği gibi çalışmadı. Olay yerinden binlerce kilometre uzakta, ABD ve İngiltere’de yaşayan bazı kullanıcılar, Facebook’tan şu mesajı aldılar: “İyi misiniz? Gulshan-i-Iqbal Park, Lahore, Pakistan’daki patlamanın yaşandığı alanda gibi görünüyorsunuz. Arkadaşlarınıza güvende olduğunuzu söyleyin.” Karşılaştıkları bu mesaja şaşıran kullanıcılar, durumu Twitter’a taşıdılar.



Meydana gelen hatanın ardından bir Facebook yetkilisi, durumdan haber olduklarını söyledi ve yanlış mesajı alan kullanıcılardan özür dileyerek, sorunu onarmak üzere çalıştıklarını iletti.