Çocuğunuz korkuyorsa azarlamayın

Psikoloji Uzmanı Dr. Ferahim Yeşilyurt, 3-5 yaş arası çocukların endişe ve korku duymalarını durumunda nasıl yaklaşılması gerektiğini açıkladı.

Çocuğunuz korkuyorsa azarlamayın
 Korku insanoğlunun yaratılışından bugüne yeryüzünde yaşayabilmesini sağlayan en önemli duygu olarak tanımlanıyor. Korku duygusu insanın kendisini nedeni bilinen ya da bilinmeyen tehlikelere karşı koruması amacıyla ortaya çıkıyor. Çocuklukta başlayan korkular, her dönemde farklı olabiliyor. Psikolog Uzmanı Dr. Ferahim Yeşilyurt, “3-5 yaş aralığındaki çocukların daha çok karanlıktan korkuyor, 5 yaşlarında dış dünyadaki insanların kendilerine zarar vermesinden, 6 yaşından sonra ise hayalet, canavar gibi soyut kavramlarla ortaya çıkan korkular duyuyorlar” dedi.


NASIL YAKLAŞMALI


- Korkunun hangi durumlarda ortaya çıktığı, ne zaman başladığına ilişin soruların yanıtlanması önem taşıyor.

- Korkuya neden olan faktörlerin gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor.

-Çocuğa bu dönemde biraz daha fazla ilgi gösterilmesi rahatlamasını sağlayabilir. Korkusu olan bir çocuğu asla yargılamamak gerekiyor. Çocuğu aşağılamak, onu utandırmak sorularının daha fazla artmasına neden oluyor. Öncelikle çocuk anlaşıldığını hissetmelidir. Korkacak ne var yaklaşımı daha baştan çocuğu anlamamaya neden oluyor. Çocukluk korkuları aile içinde ya da bir uzman değerlendirilmesi neticesinde çözümlenmezse ya da soruna neden olan faktörler ortadan kaldırılamazsa ergenlik ve yetişkinlikte de bu korkular devam edebilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.