Ovit Tüneli Ağustos 2016'da açılacak

Ovit Tüneli Ağustos 2016'da açılacak
Dünyanın en uzun ikinci tüneli olma özelliğini taşıyan Rize'yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayacak Ovit Tüneli'nin 17 bin 662 metrelik bölümü tamamlandı.


Dünyanın en uzun ikinci tüneli olma özelliğini taşıyan, Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren Ovit Tüneli'nin 17 bin 662 metrelik bölümü tamamlandı.

Rize Valisi Ersin Yazıcı, beraberindeki İkizdere Kaymakamı Abdil Koç, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Karaman, Karayolları 103. Şube Müdürü Ercan Çiçek ve eski milletvekili Abdulkadir Kart ile Ovit Tüneli'nin İkizdere tarafında devam eden çalışmaları inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

Kontrol Şefi Sabri Okur, tünelin genel çalışması ile ilgili bilgi verdi. Okur, çift tüp şeklinde yapılan tünellerin çığ tüpleri ile toplam uzunluklarının 25 bin 263 metre olduğunu, tünel içerisinde bin 700 metrelik acil kaçış ve havalandırma tüplerinin olacağını, her bir kilometrede ise 22 araçlık sığınma istasyonu yapılacağını söyledi.

Yazıcı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 800 metre yerin altında olduklarını belirterek, "Türkiye'nin en büyük yatırımlarından olan Ovit Tüneli 14 bin 300 metre uzunluğunda çift tüpten oluşuyor. İki tüpte toplamda 17 bin 662 metre kazı işlemi tamamlandı. Geriye her bir tüpte 3 bin 800 metre kaldı. Tünel dışında yapılacak çalışmalarla 2016 yılının ağustos ayında tünel açılmış olacak. Yol medeniyettir. Bunu bütün dünya böyle kabul ediyor" dedi.

Ovit Tüneli ile Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya, Güneydoğu Anadolu'ya bağlamış olacaklarını vurgulayan Yazıcı, "Tünelin tamamlanmasının ardından ticaret gelişecek. İyidere ilçesinde yapılacak olan lojistik üstle birlikte Mardin'e karşılıklı ticaret yapılabilecek. Medeniyete açılan en önemli yol. Kışın Ovit'in beş ay kapalı olduğunu düşündüğümüzde bunun kabul edilebilir tarafı yok. Aralık ayından nisan ayına kadar bağlantımız kesiliyor. Artık 2000'li yıllarda bunun kabulü mümkün değil. Yaklaşık 600 trilyonluk bir yatırım 2013 yılında başladı. İnşallah 2016 yılında tamamlanmış olacak ve iki medeniyeti bu tünelle birbirine bağlamış olacağız" diye konuştu.AA 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.