1,5 yıl önce bir belediyenin önüne Atatürk heykeli yapıldı. Yapılan Atatürk heykelinin, Atatürk'e benzetemeyen bazı dernek üyeleri çeşitli yerlere başvurarak Atatürk heykelinin kaldırılmasını istedi.

Aradan geçen 1,5 yılın ardından belediyenin önüne yeniden bir Atatürk heykeli yaptırıldı. Ancak yeni yapılan Atatürk heykeli de vatandaşları memnun etmedi.

İKİNCİ HEYKELİ DE BEĞENMEDİLER
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Eker, "Heykelin birinciden daha başarılı olmadığı ve her ikisinin de sanatsal, estetik, anıtsal ve üslupsal olmadığı gibi, teknik başarısızlıklar ve gereksiz kolajlar ile göz boyamaktan öte geçemediğine şahit oldum" diye konuştu.



"VÜCUT ORANLARI GERÇEKÇİ DEĞİL"
İki heykelin de başarısız olduğunu söyleyen Eker, "Önceki heykel, portre olarak Atatürk'e benzemiyor. Yüz, kulaklar, gözler aslına uygun değil. Vücut oranları gerçekçi değil. Giysilerin sertleştirilip plastize edildiği izlenimi veren kıyafetler var ve sıvı kimyasallar uygulandıktan sonra dondurulmuş ve buruşmuş gibi. Atatürk, beli kambur ve kabadayı duruşlu işlenmiş. Kıyafetler doğru değil ve zamanın modasına da ait değil. Etüt ve araştırmadan yoksun. Teknik uygulamalar başarısız.



"PORTRE OLARAK ATATÜRK'E BENZEMİYOR"
Şimdiki heykel ise, portre olarak Atatürk'e benzemiyor, beden çok uzun, Atatürk'ün gerçek beden ölçülerinin abartılmış ve orantısız hali ile sunulmuş. Giysiler kolajlanmış, Atatürk giyiminde olmayan kıyafet kompozisyonu kullanılmış. Papyon varken yelek göbek hizasında olmalı, boğaz hizasında değil. Ceket smokin yakalı ancak günümüze ait bir ceket olarak sunulmuş. Cep dikişleri dışarıda, pantolon dar paça değil. Genel olarak kıyafet kodlamaları araştırılmadan ve doğru kodlamadan uygulanmış." diye konuştu.