Gaziantep Erikçe Ceylan Üretme İstasyonu'nda sandıklara yerleştirildikten sonra kamyona yüklenen 13 erişkin dişi, 9 erişkin erkek, 4 dişi ve 2 erkek yavrudan oluşan ceylanlar, dün Aralık İlçesi'ne getirildi. Dilucu'nda bulunan Kazım Karabekir TİGEM'de çitle kapatılan 10 hektarlık alana bırakılan ceylanlar, yeni çevreye uyum sağlamaya çalışacak. Stres ve uyum süreçlerinin ardından koruma altına alınan ceylanların Ağrı Dağı'na ya da Iğdır Ovası'na gitmeleri için kapılar açılacak.
Iğdır ve yöresinde en son ceylanın 1930'larda görüldüğüne dikkati çeken Doğa Koruma ve Milli Parklar Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, uzun yılların hayalini yaşama döndürdükleri için çok mutlu olduklarını söyledi. Kazım Karabekir Tarım İşletmeleri Müdürü Mehmet Türkan'a etrafı tel örgülerle çevrili özel bir alan hazırladığı ve bu konuda özenli bir çalışma sergilediği için teşekkür eden Mete Türkoğlu, şunları söyledi:
"Ceylanlar, Erikçe'de istasyonda yem tuzağı ile yakalandı ve özel sandıklara konularak kamyon yolculuğu ile Aralık'a getirildi ve 10 hektarlık özel alana bırakıldı. Ceylanlardan 2'sine takip cihazı yerleştirildi. Ceylanların nerede olduklarını izleyebileceğiz. Dışarıdan yaban hayvanın girmesi ve ceylanların dışarı çıkmaları olanaksız. Yem ve su takviyesi yapıyoruz. Önce yaptıkları yolculuk nedeniyle strese giren hayvanların kendine gelmesi gerekiyor. Ardından iklim koşullarına, çevreye uyum sağlamaları gerekiyor. Bu süreç, bir ya da birkaç ay olabilir. Sonra kapıları açacak ve onları yeni yaşamlarına uğurlayacağız. İki tercihleri var. Ya Ağrı Dağı'na çıkacaklar ya da Iğdır Ovası'na yerleşecekler. Neresi yaşam ve barınmaları için uygunsa orayı seçeceklerine inanıyorum. Bu süreç içerisinde halkı ve avcıları ceylanları korumaları için bilinçlendireceğiz. İlk partinin ardından yine 28 ceylan getirecek ve yine aynı yöntemi uyguladıktan sonra onları da doğaya bırakacağız."