Türkiye’de piyasalar gözünü Moody’s’ten gelecek değerlendirmeye çevirdi. Hafta başında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Moody’s’ten negatif değerlendirme beklediğini açıklamasının ardından, piyasalarda esem olumsuz havayla borsa düşerken, TL değer kaybetmeye başladı.
Moody’s’ten Türkiye değerlendirmesi beklenen haftanın son işlem gününe dolar 2.17 TL’den başladı. Euro ise 2.91 TL.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise, güne önceki kapanışa göre 846 puanlık düşüşle 7 Temmuz'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 77.996 puandan başladı.

Not Mayıs 2013'te arttı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, 16 Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyeye çıkarmıştı. Moody’s, 11 Nisan’da Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmişti. Karara gerekçe olarak, Türkiye’nin dış finansman pozisyonu üzerindeki baskının artmasını ve zayıflayan büyüme beklentilerini göstermişti.

30 Haziran’da ise Türkiye’yi uyaran Kuruluş, Irak’ta yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin notu için negatif olduğu uyarısını yapmıştı. 

Bakanlardan açıklamalar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, hafta başında Moody’s’ten negatif değerlendirme beklediğini açıklamıştı. Açıklamasının ardından piyasanın sert tepki vermesi üzerine Zeybekci, Twitter üzerinden başka bir açıklama yaparak, negatif değerlendirmenin not indirimi anlamına gelmediğini belirtmişti. .

AKP Milletvekili Salih Kapusuz ise twitter üzerinden 'Not düşürmeye yönelik girişimler var' açıklamasını yapmıştı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Hazine'ye Moody's'ten negatif bir karar geleceğiyle ilgili herhangi bir sinyalin gelmediğini söylemişti.