Dolar Türk Lirası karşısında, ABD merkez bankası'ndan beklenen faiz artışının geç geleceği yönündeki beklentilerin artmasıyla tarihi zirveden uzak bir seyir izliyor.Dolar/TL bugünkü işlemlerde en yüksek 2,6817'yi gördü, 2,68 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Uzmanlar doların Türk Lirası karşısındaki değer kaybında doların diğer para birimleri karşısındaki değer kaybının etkili olduğunu ifade etti.

"ENDİŞELER DEVAM EDİYOR AMA DOLAR DEĞER KAYBETTİ"

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed toplantısı yaklaştıkça alınan pozisyonlar dolar aleyhine olmaya başladı. Aslında Türkiye'ye ilişkin riskler devam ediyor ancak doların değer kaybetmesi sayesinde TL zirveden uzaklaşmış durumda. Paritenin yeniden 1.10 seviyesine yaklaşması da zaten bunun en büyük göstergesi" dedi.

Euro dün 1.0927 dolara kadar tırmanmasının ardından 1.0877 dolardan işlem görüyor. Mart ortasında 1.0457 dolar ile 12 yılın dip seviyesini gören euro, o tarihten bu yana 1.0457-1.1062 dolar aralığında işlem görüyor.

Doların 12 yılın zirvesini görmesi ardından Fed öncesi yaşanan küresel değer kaybı TL üzerindeki dış baskıları azaltsa da yaklaşan seçim ve TCMB'nin TL'deki değer kaybını zayıflatmadaki etkinliğine ilişkin soru işaretleri TL üzerinde iç baskı unsurları olmaya devam ediyor.

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da geride bırakarak, yüzde 13 civarında seyrederken; en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 4 civarında değer kaybetti.