Dünya genelinde 120 binden fazla kişinin istihdam edildiği ve yıllık 24 milyar dolar cirosu olan şirketin, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan operasyonları genel müdür koltuğunda oturan Türk Yönetici Burak Gürkan’a emanet.

1999 yılında satış destek mühendisi olarak Emerson’da kariyerine başlayan ve gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla 4 ülkenin genel müdürlüğü görevine atanan Burak Gürkan, Emerson’un kurumsal ve yeniliğe açık yönetim yapısı ile tüm dünyada sektör ile ilgili standartları oluşturan bir kurum olduğunu belirtti.
Emerson Prosess Management’i Emerson Grubu içerisindeki en büyük iş platformu olarak tanımlayan Emerson Prosess Management Türkiye& Güney Hazar
Bölgesi Genel Müdürü Burak Gürkan sorularımızı yanıtladı.



■■ Emerson Prosess Management kaç yıldır faaliyet gösteriyor? Türkiye’deki organizasyon yapınız hakkında bilgi verir misiniz?
Emerson 1890 yılında ABD’de kurulmuş olan ve 125 yıllık bir teknoloji ve mühendislik şirketi. Şubat ayında 125. yılımızı kutladık. Hatta kutlamalar kapsamında 19 Şubat’ta NewYork borsasının kapanışını CEO’muz yaptı. Emerson ABD merkezi uluslararası bir firma. Dünyada 150’nin üzerinde ülkede ofisi yada fabrikası bulunuyor. Emerson Prosess Management olarak Türkiye’de 1997 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. 1997 yılında Türkiye’de 7 kişi ile kurulan grubumuz 2015 yılı itibariyle 110 kişiye yakın. Bu sayının yaklaşık yüzde 80’i mühendislerden oluşuyor. Emerson Prosess Management Enerji, Kimya, Rafineri, Akaryakıt, Gaz, Petrokimya gibi sektörlerde teknoloji ve mühendislik çözümleri sunuyor. Türkiye’ye bağlı olan Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan ülkeleri de buradan yönetiliyor.



■■ Devam eden projeler hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye’de özellikle modernizasyon projeleri ve enerji yatırımları çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Enerji tesislerinin modernizasyonu şuan en güçlü olduğumuz alanlardan bir tanesi. Ayrıca kurulan jeotermal enerji tesislerinin çok büyük bir çoğunluğunda Emerson teknolojileri kullanılıyor. Uluslararası Kimya Firmalarının Türkiye’deki yeni yatırımları, İzmir’de kurulan yeni rafineri Emerson Teknolojileriyle donatılıyor. Bunun dışında Türkiye’de AB uyumluluk çalışmaları çerçevesinde güvenlik, sağlık ve çevre alanında yapılan regülasyon değişiklerinin müşterilerimize olan yansımalarında çok aktif rol alıyoruz. Bize bağlı olan ülkelerden Azerbaycan’da özellikle Hazar Bölgesinde yapılan petrol ve petro kimya yatırımları, petrol ve gaz çıkartma platformlarında Emerson teknolojileri çok yaygın olarak kullanılıyor.



■■ Bugün fabrika otomasyonu açısından Türkiye’nin geldiği nokta nedir?
Türk endüstriyel üreticileri genelde yeni teknolojiye açık ve yakınlar. Emerson Türkiye’nin bu kadar hızlı büyümesinin nedenlerinden biri de budur. Eğer Türkiye’yi endüstride kalkındırmak istiyorsak bunun yolu otomasyondan geçiyor. Otomasyon alt yapısı olan firmaların daha yüksek katma değeri olan ürünleri dünyada daha iyi fiyatlarla pazara sunabildiğini görüyoruz. Bu nedenle Türkiye’de bulunan endüstriyel firmalara verebileceğim en önemli tavsiye otomasyona öncelikli olarak eğilmeleri olur. 


"Proses otomasyonun olduğu her yerdeyiz"

■■ Emerson Prosess Management olarak ürünlerinizi hangi sektör gruplarına sunuyorsunuz? Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
İçinden herhangi bir akışkanın geçtiği bir fabrikada yada tesiste proses otomasyonu adına aklınıza ne gelirse hemen hepsi Emerson Prosess Management bünyesinde bulunuyor. Başta petrol ve gaz olmak üzere, rafineriler, kimya firmaları, enerji santralleri bu çalışma alanlarının başında geliyor. İlaç, maden, denizcilik ve gıda sektörüne yönelik endüstriyel özel çözümlerimiz var. Endüstriyel üretim tesislerine otomasyon, yazılım, kontrol cihazları, ölçüm ekipmanları ve mühendislik çözümleri sunuyoruz.

■■Yeni dönem proje ve hedefleriniz nelerdir?
2015 bölgemiz için çok başarılı bir yıldı ve büyük büyüme oranları yakaladık. 2016 projeksiyonu yaptığımız zaman 2015’den bile daha başarılı bir yıl geçireceğimizi ön görüyoruz. Emerson Prosess Management kullanıcılarının bir araya gelip tanıştıkları ve kendi sektörlerinden insanlarla bilgi alışverişinde bulundukları “Emerson Users Exchange”denilen uluslararası bir platform var. 2016 Nisan ayında Brüksel’de bunun Avrupa ve Orta Doğu bölgesindeki kongresi yapılacak. O kongrede Emerson kullanıcıları Emerson teknoloji ve ürünlerini kendi tesislerinde nasıl uyguladıklarını diğer Emerson kullanıcılarına anlatacaklar. Türkiye’den de 10’a yakın müşterimiz bu kongrede sunum yapacak. Bölgemizde bulunan tüm kullanıcılarımızı bu kongreye bekliyoruz.