IRAK Şam İslam Devlet (IŞİD) militanlarının Irak'ta Musul'un ardından ele geçirdiği Şengal (Sincar) İlçesi'nden kaçan Ezdiler'den bugün yaklaşık 1500'ü, sınırı yürüyerek geçip Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne geldi.
IŞİD'in ele geçirdiği Şengal'in Sinan Bölgesi'nden kaçan Ezidiler'den, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu yaklaşık 1500'ü, zorlu bir yolculuktan sonra Türkiye'ye sınırına geldi. Uludere'ye bağlı köylere sınırı yürüyerek geçip ulaşan Ezidiler'in, toz toprak içinde kaldıkları, bitkin ve yorgun düştükleri görüldü. Kucaklarında ve omuzlarında çocuklarını taşıdıkları görülen Ezidiler, sınırı geçtikten sonra Uludere'nin Ortasu Köyü'ne götürüldü.
Ortasu Köyü'nde su ve yiyecek ihtiyaçları karşılanıp dinlenen Ezidiler, burada tek tek kayıt altına alındı. Ezidiler, buradan araçlarla Şırnak'ın Silopi, Cizre ile Mardin'in Midyat ilçelerinde oluşturulan kamplara gönderilecekleri belirtildi.
Ezidilerden İbrahim Xelef, Şengal'in Sinan bölgesinde yaşadıklarını belirterek, IŞİD kendi bölgelerine kadar gelmeleri üzerine evlerini terk ederek göç ettiklerini belirterek, Peşmergelerin kendilerine yardım etmediğini söyledi. Xelef, "IŞİD kızlarımızı götürdü, binlerce insanımızı öldürdü. Babamı öldürdüler, kardeşimi öldürdüler. 3 yeğenim açlıktan öldü. Şu anda Sêmele bölgesinden 8-10 saat yürüdükten sonra buraya gelebildik. Bizi kamplara götürsünler. Eğer Şengal, IŞİD'ten kurtarılırsa biz döneriz" dedi.

FOTOĞRAFLI