Baraj kapakları açıldı piknikçiler sular altında kaldı

SİİRT'te Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı'nda kapak arızası nedeniyle meydana gelen taşkında, piknikçiler sulara kapılıp sürüklendi. Bölgeye sevk edilen ekiplerin sulara kapılan 4 kişiyi kurtardığını belirten yetkililer, ilk belirlemelere göre can kaybı olmadığını açıkladı.

Baraj kapakları açıldı piknikçiler sular altında kaldı
Tillo İlçesi'ne 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve Limak Grubu'nun yaptığı Alkumru Baraj Gölü'nde, saat 18.00 sıralarında iddiaya göre meydana gelen kapak arızası nehir yatağında taşkına neden oldu. Siren ve alarmlar çalmaya başlarken, baraj gölü altında girilmesi yasak olan bölgede piknik yapanlar, barajdan gelen sulardan panik halinde kaçışmaya başladı. Bu sırada kaçmaya fırsat bulamayanlardan sularda sürüklenenler oldu.

Olayın duyulması üzerine bölgede hemen kurtarma çalışması başlatıldı. Sulara kapılan 4 kişi, boğulmak üzereyken kurtarma ekipleri tarafından tutundukları yerden alınarak kurtarıldı. Bu kişiler hastanede tedaviye alındı.

Siirt Vali Yardımcısı Mustafa Pala olayda can kaybı olmadığını, sularda sürüklenen 4 kişinin kurtarıldığını söyledi. Mustafa Pala, "Saat 18.00 sıralarında baraj gölünde biriken sular kapaklardan taşmış. Yasak olan bölgede piknikçiler varmış. Siren ve alarmlar çalmış. Ancak piknikçilerden sulara kapılan 4 kişi ekipler tarafından kurtarıldı" dedi.

Bu arada Alkumru Barajı'nda taşkın nedeniyle sulara kapılan başka kişiler olabileceği ihtimaline karşı Botan Çayı'nın bu kesiminde arama yapıldığı belirtildi. 


VALİ VEKİLİ PALA: PANİĞE GEREK YOK

Siirt Vali Vekili Mustafa Pala, Al Kumru Barajı'ndan taşan suya kapılan insanlarla ilgili yaşanan bilgi kirliliği olduğunu belirterek, "Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yok. Daha önce taşkın sulara kapılan 4 vatandaşımız ekiplerimiz tarafından kurtarılmıştı. Ancak bu saat itibariyle kurtarılan ve şu an hastanede yatan 6 kişi dışında herhangi bir kayıp, yaralı veya ölü mevcut değil. Buna rağmen arama kurtarma ekiplerimiz olay yerinde, aramalarına devam ediyor" dedi.
Vali Vekili Pala'nın bu açıklamasına rağmen halk arasında, çok sayıda kayıp ve ölü olduğu dedikoduları üzerine yüzlerce kişi Siirt Devlet Hastanesi bahçesinde toplandı. Burada toplanan vatandaşlar, önlem alınmadığı gerekçesiyle valiliği ve diğer yetkilileri istifaya çağırdı. Sloganlar eşliğinde tepkilerini dile getiren vatandaşların hastane bahçesindeki bekleyişi devam ediyor.
Öte yandan Botan Çayı'nın döküldüğü Dicle Nehri kıyısı üzerinde bulunan Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde de belediye hoparlöründen yapılan anonsta, vatandaşların nehir kıyısından uzaklaşması istendi. Siirt'te baraj kapaklarının açıldığı ve taşkın suların Cizre'ye gelme ihtimaline karşı vatandaşların dikkatli olmaları istenen anonslar sık sık yapıldı.


4 VATANDAŞ KAYIP

Vali Vekili Mustafa Pala, baraj suyunun taşması sonucu 6 kişinin yaralı olarak hastanede tedavilerinin sürdüğünü belirterek, 4 vatandaşın da kayıp olduğunu açıkladı.

BAKIRHAN: KRİZ MASASI OLUŞTURDUK

Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan da su taşkını yüzünden 6 vatandaşın yaralandığını ancak 4 kişinin de kayıp olduğunu doğrulayarak, "30 kilometrelik bir alan. Uzun bir alan Botan çayı. Pazar günü piknik yapıyor vatandaşlar. 4 vatandaşımızın kayıp olduğu kesin. Bir kriz masası oluşturduk. Gelen bilgileri burada değerlendiriyoruz. Barajdaki uyarı mekanizmanın yetersiz olduğunu yada dar bir bölgeye hitap ettiğini söyleyebilirim. İnsanların olduğu bir yerde baraj kapakları neden açılır? Bunu bilemiyorum. Çok ciddi bir ihmal olduğunu düşünüyorum. Baraj kapakları ile ilgili konuda bir şey söyleyemem. Benim bildiğim vatandaşı uyaran bir sistemin olmadığıdır. Vatandaşlar arasında çok farklı bilgiler var. Net olarak bir bilgi veremiyorum ama 4 kayıp var. Orada piknik yapan insanlar uyarı sesi duymadıkların söylediler. Olayın meydana geldiği yer belediye mücavir alanları içerisinde değil. Bizimle alakalı bir durum değil ama bizimle alakalı olan durum şu; bakan, başbakan, milletvekili olanlara sormak lazım; piknik yapılacak bir yer yok. Bunun sorumluları da bellidir" diye konuştu.


KAYIP SAYISI 6 OLDU 

Vali Vekili Mustafa Pala, yaptığı son açıklamada baraj suyunun taşması sonucu 6 kişinin kayıp olduğunu, arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Vali Vekili Pala, yaralanan Ercan Olgun, Yunus Emre Öztaş, Sabriye Tente, Emine Kunduracıoğlu, Leyla Tente, Doğan Güleç'in Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını ve tedavilerine başlandığını açıkladı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.