Ahmet Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyeti ile Başbakan olarak ilk kez bir araya geldi. Toplantıda yaptığı konuşmasında "Çözüm süreci" nin önemi vurguladı.

Davutoğlu'nun konuşmalarının satır başları;

"Bu toplantı konjoktürel bir gelişmenin sonucu değil. Zaten biraraya gelecektik. Akil İnsanların toplantıları karşılıksız kalmadı, raporlar rafa kalkmadı. Akil insanların raporları demokratikleşme paketinde yer aldı. Artık Çözüm Süreci, Türk yasama sürecini de bağlayan bir süreçtir.


ORTAK SORUMLULUK TAŞIYORUZ

Çözüm süreci bizim için bu ülkenin en önemli projesidir. Ortak bir sorumluluk taşıyoruz. Ortak sorumluluğumuz için omuz omuza vermeliyiz. Ortak vicdanı harekete geçirmek için ortak sorumluluk taşıyoruz. Akil İnsanlar Heyeti'nin yaptığı temaslar karşılıksız kalmamıştır.

"SİLAHLANIN" DİYE TWEET ATIYORLAR

Küçük, kısır alanlara hapsolunduğunda şiddet ağırlıklı eylem geliştirildiğinde büyük resim kaybolabilir. Bir mesele şiddet içerince temel tablo koybolur. Sosyal medyada şiddet içeren, şiddete davet eden söylemler var. "Silahlanın" diye twitter'da bir araya geliyorlar. Bu tweetler bizim kayıtlarımızda. Provokatif bir grup, bütün çabaları yok sayan bir sonuç doğurabiliyor.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN TEMEL TAŞI

İki kavramı hala Çözüm sürecinin temel taşı olarak görüyorum. Tarihdaşlık ve vatandaşlık... Tekçi yapılar nerede olursa olsun, acı ve hüzün getiriyor. Vatandaşlık kimliği tarihdaşlık kimliğiyle desteklenmek zorunda. Bizim bütün çabamız reformcu yapı ile kadim kültürleri pekiştiren bir dil kullanmak.Biz Kürt, Türk, ve diğer unsurlar olarak birarada yaşıyoruz. Her kimlik Anadolu da var. Sosyo kültürel yapımız bütün unsurları bir arada tutmayı başarabildi. Tarihdaşlık bilincini kaybetmiş ulusalcılık, bir süre sonra dışlayıcı oluyor. Hiç bir toplumun hiç bir vatandaşı aidiyet hissettiği kültür bakımından tahkir edilemez. Eğer bölgeler etnik ve kimliksel açıdan dağıtılmışsa sosyokültürel bütünlüğü sağlamak çok zor. Bizim yapmamız gereken sosyokültürel zemini güçlendirmek.



SURUÇ'U KOBANİ'DEN AYIRMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bizim yapmamız gereken Sosyo-kültürel zemini güçlendirmek. Son olaylar gösterdi, Suruç'u Kobani'den ayırmak mümkün değil. Kürtlerin devleti Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Bu süreçte jeopoltik zemin de önemli. Ya bu sınırlar barışçıl yollarlar kaynaşacak, bütün akrabalar birarada olacak yada insanlar çatışacak. Bizim yapmak istediğimiz şey buydu. Biz bunun için vizeleri kaldırdık.

VERİLEN SÖZLER TUTULSAYDI KOBANİ'YE DAHA FARKLI BAKARDIK

Eğer çözüm süreci, sağlıklı şekilde bugüne gelmiş olsaydı ve verilen sözler tutulsaydı Kobani'ye bakışımız farklı olurdu. Biz Kobani'ye de sessiz kalmadık. Ama konjonktürel bir sorun nedeniyle çözüm sürecini sekteye uğratırsanız iyi niyet sorgulanır.Hükümet programında çözüm sürecine bakışımızı şüphe götürmeyecek açıklıkta ortaya koyduk.

HEDEF ÇÖZÜM SÜRECİNİN KENDİSİDİR

Devlet binalarını, ambulansları, okulları yakmanın nasıl bir barışçıl yönü olabilir? Hedef çözüm sürecinin kendisidir. Hep beraber yapmamız gereken bu puslu havayı dağıtmak. Çözüm süreci kesinlikle kamu düzeninin alternatifi değildir.

TALİMAT VERİLDİ, KAMU DÜZENİ SAĞLANACAK

Bütün valilerimize talimat verildi, kamu düzeni sağlanacak. "

Sabah saatlerinden itibaren akil insanlar heyetinde bulunan isimler Dolmahaçe çalışma ofisine gelmeye başladı. Toplantının yapılacağı saat 12.00'ye yakın da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dışişleri Bakanı Ömer Çavuşoğlu, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu bakanlar ofise geldi. 

Toplantı, Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının ardından başladı. Toplantı basına kapalı gerçekleştiriyor. 

AKDENİZ BÖLGESİ KOMİSYONU

1-Rifat Hisarcıklıoğlu
2-Lale Mansur (Katılmadı)
3-Tarık Çelenk
4- Nihal Bengisu Karaca
5- Şükrü Karatepe
6- Muhsin Kızılkaya
7- Öztürk Türkdoğan
8- Hüseyin Yayman
9- Kadir İnanır

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KOMİSYONU

1- Nafiz Can Paker
2- Sibel Eraslan
3- Ayhan Oğan
4- Mahmut Arslan
5- Abdurrahman Dilipak
6- İzzettin Doğan
7- Abdurrahman Kurt
8- Zübeyde Teker
9- Mehmet Uçum

EGE BÖLGESİ KOMİSYONU

1-Tarhan Erdem
2-Avni Özgürel
3-Fadime Özkan
4-Fuat Keyman
5-Hasan Karakaya
6-Fehmi Koru
7-Baskın Oran (Katılmadı)
8-Hilal Kaplan (Katılmadı)
9 - Arzuhan Doğan Yalçındağ (Katılmadı)

GÜNEYDOĞU ANADOLU KOMİSYONU

1-Yılmaz Ensaroğlu
2- Kezban Hatemi
3- Mehmet Emin Ekmen
4- Fazıl Hüsnü Erdem
5- Etyen Mahçupyan
6-Ahmet Faruk Ünsal
7- Lami Özgen
8-Murat Belge (Katılmadı)
9- Yılmaz Erdoğan (Katılmadı)

İÇANADOLU BÖLGESİ KOMİSYONU

1- Ahmet Taşgetiren
2- Beril Dedeoğlu
3- Celalettin Can
4- Vahap Coşkun
5- Doğu Ergil
6- Erol Göka
7- Ergün Atalay (Katılmadı)
8- Cemal Uşşak (Katılmadı)
9- Mustafa Kumlu.

KARADENİZ BÖLGESİ KOMİSYONU

1-Yusuf Şevki Hakyemez
2-Vedat Bilgin
3-Fatma Benli
4-Şemsi Bayraktar (Katılmadı)
5-Oral Çalışlar
6-Ahmet Gündoğdu
7-Yıldıray Oğur
8-Bendevi Palandöken
9- Kürşat Bumin (Katılmadı)

MARMARA BÖLGESİ KOMİSYONU

1- Deniz Ülke Arıboğan
2- Mithat Sancar
3- Levent Korkut
4- Mustafa Armağan
5- Ali Bayramoğlu
6- Hayrettin Karaman
7- Hülya Koçyiğit
8 - Ahmet Gündoğdu 
9 - Yücel Sayman ( Katılmadı)