Rusya ve Türkiye, arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ticaret ve enerji alanlarında iş birliği anlaşmalarını imzalandı. İmzaların ardından kürsüye çıkan Putin ve Erdoğan, ortak basın açıklamasında bulundu.

DOĞALGAZA İNDİRİM
Ortak basın açıklamasında "Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için mavi akım boru hattının kapasitesini artırmada mutabık kaldık." diyen Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'ye satılacak yeni doğalgazda 1 Ocak'tan itibaren yüzde 6 indirim yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları;

"Değerli dostum Putin ile çok çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. Türkiye olarak konseye ve çalışmalara büyük önem veiryoruz. Geçen konsey toplantısından bu yana hangi adımlar atıldı, eksiklikler neler lazım bunları değerlendirdik.



32 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNİ YETERLİ GÖRMÜYORUZ

Rusya ile olan 32 milyar dolarlık ticaret hacmini yeterli görmüyoruz. Rusya ile ticaret hacmini 2023 yılında 10 milyar dolara çıkarmak için gerekli irade mevcut. Ortak menfaatler temelinde enerjiden turizme işbirliği alanlarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Akkuyu nükleer enerji santrali ile ilgili geniş detaylı bir çalışmayı değerli dostumla birlikte yaptık. Rusya Federasyonu'nun Türkiye'deki yatırımlarına ilişkin hassasiyetlerini aldık.

KIRIM TATARLARININ DİLİNİ RESMİ DİL OLARAK KABUL ETTİLER

Görüşmelerimizde yoğun ilişkilerin gerektirdiği diplomatik adımları da konuştuk. Terör örgütlerini görüşme imkanımız oldu. Irak, Suriye sorununu ele alma imkanımız oldu. Bölgesel sorunlarımızı ele alma fırsatımız oldu. Kırım tatarlarıyla ilgili sorunu çok geniş bir şekilde dile aldık. Bu konuyla ilgili kendilerinin yaklaşımının olumlu olduğu ve her türlü haklarını veriyoruz ve vermeye hazırız dediler.Kırım tatarlarının dilini resmi dil olarak kabul ettiklerini söylediler. Açık ve samimi bir diyalog içerisinde görüşmelerimiz devam etti."


DOĞALGAZ FİYATLARINDA İNDİRİM SAĞLAYACAĞIZ
Putin'in konuşmalarının satır başları;

"Çok yapıcı ve şeffaf bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimiz çok verimli oldu.Bir çok önemli anlaşma imzalandı. Enerji alanı bizim için çok önemli. Sayın Erdoğan'ın söylediği gibi Türkiye piyasasına hem doğalgaz hem de petrol ürünleri tedarik ediyoruz. Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için mavi akım boru hattının kapasitesini artırmada mutabık kaldık. Türkiye'ye satılan yeni doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız. "