İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Hiç ihmal etmediğimiz ana ilkelerden biri istişaredir. Diğer partiler kendi aralarında ya da verdikleri mesajlarla çözümsüzlüğe yönelirken biz soğukkanlı bir şekilde tabloyu değerlendirdik. 8 Haziran sabahı bismillah dedik, iç muhasebemizi yapmaya başladık. Bu istişareler önce MYK, Bakanlar Kurulu üyelerinin ortak toplantısında ele aldık. MKYK’yı topladık, tabloyu anlamak, tahlil etmek ve muhtemel senaryolarda alınacak tavır konusunda değerlendirmelerde bulundu. MKYK beni tam yetkili kıldı.

SEÇİMİN ÜÇ ÖNEMLİ SONUCU VAR
Seçim sonuçlarıyla ilgili hiç kimsenin spekülasyon yapmadan milli iradeyi doğru okuması lazım. 3 önemli sonucu var. Milli irade tecelli etti: Demokrasi çıkan neticeye saygı gerektirir. Türkiye’yi Ukraynalılaştırmak, seçim üzerinden manipülasyonlarla istikrarsızlaştırmak isteyenlerin yerine milli irade tecelli etmiştir. Bu seçimlerin birinci partisi ve kazananı AK Parti: Matematiksel bir gerçek olduğu kadar siyasal bir gerçektir.

En yakın rakibine 16 puan fark atmıştır. Açık farka rağmen hala ana muhalefet partisi genel başkanı kendi başaramadığı bir şeyi başka partilerden yedekleme suretiyle kendini başarılı kılmaya çalışıyor.

AK Parti dışında sadece 4 parti yüzde 40 oranını geçebilmiştir. CHP bir kez geçebilmiştir. Bir de Özal 83’te.. AK Parti’yi başarısız göstermek isteyenlerin yaptıkları şey matematiği tahrif etmektir. Milletimiz Ak Parti’yi yetkili ve sorumlu kılmıştır. Kimse rol çalmaya kalkmasın. Yönetme, hükümet etme anlamında da en kapsamlı meşruiyete sahip parti AK Parti’dir.

Türkiye’de milleti temsil kabiliyeti en yüksek parti AK Parti: Türkiye’nin her köşesinden gelerek milleti temsil etme hakkı. Hem matematiksel hem de siyasal bir gerçektir. AK Parti 56 ilde birinci oldu. 23 ilde ikinci parti, sadece 2 ilde 3. Parti. Kılıçdaroğlu’nun ‘acaba biz milleti temsil edebiliyor muyuz’ diye sorması lazım. 37 ilde temsil edilmiyor CHP.

"BİR KERE YÜZDE 60 YOK"
CHP kaybettiği bir seçimi kazandım telaşına yöneldi. Kendi parti içi çekişmelerinin yansımasıdır. Kılıçdaroğlu yüzde 60’lık blok var. Bir kere yüzde 60 yok. Bizi kutuplaştırıcı bir söylem kullanmakla tenkit edenlere söylüyorum. Blok ne demek? Bundan daha kutuplaştırıcı söylem olabilir mi? Bütün meseleleri AK Parti’yi bir şekilde engelleyecek yol takip etmek. Restorasyondan bahsediyorlar. Tabirleri doğru kullansınlar. Devlet makamlarına ve siyaset kurullarına hakaret ederek restorasyon yapılmaz.

"CUMHURBAŞKANI'NI HEDEF ALAN HER ŞEY..."
Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı makamını hedef alan her şey bizi hedef almıştır. Cumhurbaşkanımızla ilgili öyle bir hava estiriliyor ki meşruiyet tartışması açılmaya çalışılıyor. Bu makamın meşruiyetini tartışma konusu yapmayız. Bir siyasi çözüm bu tablodan çıkacaksa herkes var olan anayasal sürecin dokusuna saygı göstermelidir. Bu anayasal süreçte de hükümet kurma görevini verecek makam cumhurbaşkanlığıdır.

“SİZ NE YAPMAK İSTİYORSUNUZ”
MHP'nin kapıları kapatan bir tutumuyla karşı karşıyayız. MHP'de hep başka partilerin ne yapması gerektiği söyleniyor. Halk bilmek istiyor. Siz ne yapmak istiyorsunuz? Tutumlarını açıkça söylesinler.
Onlar da iç muhasebe yapmak durumundalar.

“HDP SEÇİMİN GALİBİ İLAN ETTİ…”
HDP ise daha vahim bir tablo ortaya koydu. Seçimin galibi ilan ettiler kendilerini. Yüzde 13'le nasıl seçim galibi oldukları tartışılır. Şimdi sınav vaktidir. Sayın Demirtaş'ın bu silahları gömme vaktidir dediğini duydunuz mu? Siz silah için mi oy verdiniz, terörün devamı için mi oy verdiniz seçmenime soruyorum. HDP'ye sorun bunu.

“BİR SANİYE YÖNETİM BOŞLUĞUNA İZİN VERMEYİZ”

HDP’ye oy verenler terörün devamı için mi oy verdiniz? Bütün bu tablo karşısında duruşumuz açıktır. Rövanşist bir söylem geliştirirseniz altında kalırsınız. Bir saniye bile yönetim boşluğuna izin vermeyiz. Hiçbir muhasebeden ve hesaplaşmadan kaçmadık, kaçmayız. Varsa bir hesaplaşma hodri meydan. Millet bu hesabı görür.

“GEÇMİŞTE NE OLURSA OLSUN…”
Önce hesaplaşma sonra helalleşme tabirlerini söyleyenler görsün ki halk yine bizi birinci parti yaptı. Bizim kimseye rövanş nazarıyla bakmamız mümkün değil. Geçmişe aramızda ne olursa olsun bu ülkenin her partisini asli unsuru olarak görürüz konuşuruz. Gelen buyursun gelsin.

"TEK BAŞIMIZA İKTİDAR OLAMAMANIN SANCILARINI BERABER YAŞAYACAĞIZ "
Tek başımıza iktidar olamamanın sancılarını beraber yaşayacağız.Bilin ki bu sancı doğum sancılarıdır.Ne olursa olsun Yeni Türkiye doğacak ve yükselecek.Doğumu geciktirmeden inşallah yeni küresel Türkiye’yi inşa etmeyi bize nasip etsin