Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılım gösterdiği AYM yemin töreninde açıklama yaptı. Kılıç konuşmasından AYM'ye yapılan başvuruların önemli bir kısmının adil yargılanmayla ilgili olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Üyesi Kadir Özkaya'nın yemin törenine katıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı. Törende konuşan Kılıç, "Türkiye’de artık kurumlara ülkeyi kurtarma çağrıları yapılan dönem kapanmıştır" dedi.

Kılıç ile Erdoğan'ın samimi görüntüleri ise dikkat çekti ve "buzlar eridi" yorumuna sebep oldu.Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya'nın yemin törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu da katıldı.

Haşim Kılıç'ın konuşmasından satır başları ise şu şekildeydi:

Aldığımız kararlar AİHM'de övgü nedeni olmuştur. İş yükümüzün önemli nedenlerinden biri uzun yargılamalar. Bireysel başvurularda artan iş yükü için, yargı sistemindeki yapısal sorunların giderilmesiyle aşılacaktır.

Mahkememiz önünde halen 16952 dosya var. 2 yılda 33 bin 569 başvuru yapıldı. Başvuruların önemli bir kısmı da adil yargılama talebi. En büyük sıkıntı davaların makul sürede bitirilmemesi.AİHM'e yapılan başvurulara yönelik tazminat düzenlemesi mahkememiz için de yapılmalıdır.



"EMEKLİLİĞİNE ÇOK KISA SÜRE KALMIŞ BİR BAŞKAN OLARAK..."
Uzun yıllar başkanlığını yürüttüğünü Anayasa Mahkemesi’nin kısaca özetlediğim çalışmaları ve geldiği noktayı emekliliğine çok kısa bir süre kalmış bir başkan olarak ifade etme sorumluluğunu anlayışla karşılamanızı dilerim.

"ÜLKEYİ KURTARMA ÇAĞRISI DÖNEMİ KAPANDI"
Her şeye rağmen geleceğe umutla baktığımızı belirtmek istiyorum. Yasama, yürütme ve yargı organlarının, üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma yolunu açacaktır. Türkiye'de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır."