Balbay, “Ben Zekeriya Öz’ün adil yargılanmasını istiyorum. Zekeriya Öz’ün tutuksuz yargılanmasını istiyorum ama kaçak, bulamıyorum, bulsam söylerim. Bugün Türkiye’nin AKP karanlığının özellikle hukukta yarattığı bataklığın bir fotoğrafıyla karşı karşıyayız. Zekeriya Öz, bugün Türkiye’nin hukukta geldiği noktanın özüdür.” dedi.

6 MART GÜNÜ SORDUĞU SORULARI UNUTAMIYORUM

Milletvekili Balbay, eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkındaki yakalama kararı ve ardından her iki ismin yurtdışına çıktığı iddialarını değerlendirdi. CHP İzmir İl Başkanlığı’nda açıklamalarda bulunan Balbay, bir gazetecinin bu yöndeki sorusunu şöyle cevapladı: “Zekeriya Öz, Başbakan’ın zırhlı aracından şu anda aranan bir kaçağa dönüşmüştür. Bir zamanlar Başbakan’ın zırhlı aracını kullanıyordu, şimdi kırmızı bültenle, özel bültenle aranıyor. Türkiye’nin bir fotoğrafıdır. Zekeriya Öz, haftada bir Başbakan’la görüşüyordu ve talimatları oradan alıp o Türkiye’nin uzun yıllar daha konuşacağı hukuksuzluklara neden olan o kumpasların içinde yer alıyordu. Bizlerle ilgili ilk şurada acı acı tebessüm ettim, ‘Mustafa Balbay, yurtdışına kaçma olasılığı nedeniyle tahliyesine ret, Zekeriya Öz’ diyordu. Şimdi nerede? Yurtdışına kaçtı. Zekeriya Öz, 6 Mart günü beni saatlerce sorgularken soruları unutamıyorum. İşte, ‘Sen patrikhanenin ekümenlik olmasına karşı mısın?’ O ara böyle bir yazı yazmıştım. ‘Doğan Avcıoğlu’nu tanıyor musun?’ Öleli 30 yıl olmuş. İşte, ‘Medyada tanınan bir dizi gazeteci var, onları tanıyor musun?’, ‘Şu yazıyı niçin yazdın?’ Bu soruları sordular bize ve o dönem bir büyük kumpasın parçası olan, görünen parçası olan Zekeriya Öz, şimdi bir başka büyük kumpasın yine görünen parçası. İşin özü hukuksuzluktur.”

'ZEKERİYA ÖZ’ÜN ADİL VE TUTUKSUZ YARGILANMASINI İSTİYORUM'

Mustafa Balbay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zekeriya Öz paraleldi, eşkenardı, dikdörtgendi, sekizgendi, çaprazdı olmaz, mesele değil. Bir hukuksuzluk bataklığı yarattı, şimdi kendisi de o hukuksuzluk bataklığından kaçarak kurtulmaya çalışıyor. Zekeriya Öz’e çağrım şudur, 2007, 2008, 2009 sürecini açıklıkla paylaşsın kamuoyuyla. Ben Zekeriya Öz’ün adil yargılanmasını istiyorum. Zekeriya Öz’ün tutuksuz yargılanmasını istiyorum ama kaçak, bulamıyorum, bulsam söylerim. Bugün Türkiye’nin AKP karanlığının özelikle hukukta yarattığı bataklığın bir fotoğrafıyla karşı karşıyayız. Zekeriya Öz bugün Türkiye’nin hukukta geldiği noktanın özüdür.” 

CİHAN