Yunan adalarına yasa dışı yollardan geçiş organizasyonunu gerçekleştiren kaçakçılar, Ege kıyıları boyunca bu işi en kolay yapabilecekleri yerleri tercih ediyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin, jandarma ile polisin devriye ve denetimlerini takip eden kaçakçılar, kendilerince en uygun zamanda göçmenleri kıyılara getirerek burada hazırlanan bot veya tekneyle yasa dışı geçişi sağlıyor.

Denetim sıklığına göre geçiş güzergahı değişiyor

Kaçakçılar, denetimlerin yoğunlaştığı bölgelere göre yasa dışı geçiş organizasyonunda kullandıkları kıyıları değiştiriyor.

İstanbul ve İzmir'deki kaçakçılar, yaz döneminde Ayvalık bölgesinden Midilli adasına geçiş organizasyonlarını sıklaştırırken, Müsellim bölgesinde de artan denetimler sonucunda bu güzergahın İzmir'in Çeşme ve Dikili ilçelerine kaydığı gözleniyor.

Yöre halkı korkutuluyor

Denetimlerin sıklığına karşın kıyı hattının uzunluğu, bazı kesimlerde kıyıların girintili çıkıntılı olması, saklanma kolaylıkları nedeniyle bazı göçmen ve kaçakçılar yakalanamıyor.

Yöre halkını silahla tehdit eden bazı kaçakçılar, yasa dışı geçişlerin güvenlik güçlerine haber verilmesine engel oluyor.