Son zamanlarda kadınların korkulu rüyası haline gelen meme kanseri riski gittikçe artmaktadır. Yoğun ve tempolu yaşam, hormonlu gıdalar, sağlıksız beslenme ve artan alkol tüketimi yüzünden meme kanserine yakalanma yaygınlaşmıştır. Maalesef birçok kadın meme kanseri olduğunu artık hastalık çok ilerlediğinde ya da tedavi edilemez bir hale geldiğinde fark ediyor. Halbuki erken teşhisle meme kanseri tedavisinde kesin bir sonuç alınabiliyor.

Meme kanserinin ortaya çıkmasında birçok neden vardır. Bunlar; erken adet görmek (10 yaş ve altı),geç menapoza girmek (50 yaş ve üstü),cinsiyet, ırk, aşırı yağlı beslenme ve kilo, geç doğum yapmak ya da hiç doğum yapmamış olmak, emzirmemek, normalden iri meme dokusu, hormonal değişiklikler (hormonaterapi),ailede meme kanseri geçmişi bulunması, Kadının yaşı, kadının kendisinde meme kanseri olması, iyi huylu meme hastalıkları, alkol tüketimi ve sigaradır.

Kanser risk faktörlerinden bazıları engellenebilirken bazıları engellenemez. Örneğin, hem sigara içme hem de bazı genlerin ailesel geçişi bazı kanser türleri için risk faktörleridir, ancak sadece sigara içme önlenebilir. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme bazı kanser türleri açısından koruyucu faktörlerdir. Risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve koruyucu faktörleri arttırmak kanser riskinizi azaltır; ancak, bu asla kanser olmayacağınız anlamına gelmez.

Her ay memelerinizi kontrol etmeniz belki meme kanseri riskinizi azaltmayacaktır ancak erken tanı sağlar. Tanı ne kadar erken olursa, tedavi o kadar kolay olur; memeyi almak gerekmez.Diğer tanı yöntemlerinden biri de mamografidir. Mamografinin de önleyici bir etkisi olmayabilir ancak erken tanı için bu çok önemlidir. Çünkü mamografi, tümörün kitle oluşturup ele gelmesinden çok önce tanı koydurur.

Kanserleri önlemek için farklı yollar üzerindeki çalışmalar devam etmektedir; Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Kansere yol açtığı bilinen şeylerden uzak durulması, Prekanseröz durumların tedavisi veya kanserin ortaya çıkışının önlenmesi için ilaç kullanılması gibi.