Türk Kahvesinin Tarihi

Türk Kahvesi muhteşem kokusu, özel tadı, pişirilişi ve ikram edilişiyle kendine özgü bir kimliği olan geleneksel içeceklerimizden biridir. Türkler tarafından keşfedilen Türk Kahvesi, telvesi (Fincanın dibine çöken kahve tortusu) ile sunulan tek kahve türüdür. Yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşin ağır ağır ve titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülmektedir. Dünyada Espresso ile birlikte restoranlarda en çok sunulan kahve türüdür.

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa sayesinde İstanbul’a getirilen ve Türkler tarafından geliştirilen yepyeni pişirme metodu ile Türk Kahvesi adını almıştır. Bununla birlikte herkes tarafından sevilmeye başlamış olup Kahvehanelerin de ortaya çıkmasına vesile olmuştur. İlk olarak Tahtakale’de ortaya çıkan kahvehanelerde kitaplar okunmuş, satrançlar ve tavla oyunları oynanmış, edebiyat ve şiir adına sohbetler edilmiştir. Kısa sürede gerek İstanbul’a gelen tüccarlar ve seyyahlar, gerekse Osmanlı vezirleri sayesinde önce Avrupa’ya, sonrasında ise tüm dünyaya yayılmış ve herkes tarafından sıkça kullanılmaya başlamıştır.

İyi Bir Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Genelde deneme yanılma yöntemi sayesinde herkes ufak ta olsa kendine özgü püf noktalar bulur. Yine de vereceğimiz püf noktaları, köpüklü ve lezzetli bir Türk kahvesi pişirmenin standartlarını oluşturur. İyice okuyup anlamanızı, dikkatlice uygulamanızı öneririm.

7 Adımda Köpüklü ve Lezzetli Türk Kahvesi Pişirmenin Sırrı;

  1. Öncelikle ihtiyacınız olan taze kahve, cezve, fincan ve çay kaşığıdır. Öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken husus, kahveyi pişirirken başından hiç ayrılmamanızdır. Bir kaç saniye ile kahvenin lezzetini kaçırabilirsiniz.
  2. Kahvenin suyunu içeceğiniz fincan kadar cezveye koyun ve her bir fincan için ayrı ayrı bu işlemi yapın. Biraz uğraştırsa da bu işlem muhakkak köpük ve lezzete pozitif etki eder.
  3. Standart olarak fincan başına 2 çay kaşığı kahve ilave etmelisiniz. Fincanınız büyükse bu miktarı biraz daha arttırabilirsiniz. Kendinize güvenemiyorsanız, daha standart ölçüde bir fincan takımı temin ederek bu sorunu çözebilirsiniz
  4. Şeker için 2 çay kaşığı “orta şekerli” tabirini karşılar. Tabi bu zevkinize göre artar ya da azalır. İdeal olanı kişi başına 2 çay kaşığıdır.
  5. Kahveyi ocak üzerinde pişirirken kesinlikle başından ayrılmayın. Ocağın ateşinin mümkün mertebe kısık olmasına dikkat edin. Kısık ateşte kahve ile şekeri güzelce karıştırın.
  6. Bol köpüklü olması için kısık ateşte şeker ve kahvesini karıştırdığınız kahvenin, köpüğü kabarana kadar pişirin. Köpüğünü fincana döküp, kahveyi 8-10 saniye daha kaynatmak üzere cezveyi ocağa koyun.
  7. Kalan kısmını da fincana boşaltın ve ikram edin. Umarım bol köpüklü ve leziz kahveler pişirebilirsiniz.