2014 yılında sermayeleri ve yüreklerini ortaya koyan 63 bölge nakliyecisi­nin bir araya gelme­siyle kurulan Hatay RORO, ihracatın kesintisiz sürme­sini sağlıyor. 2017 yılına 100 TIR’lık ROPAX gemi yatırı­mıyla giriş yaptıkla­rını belirten Hatay RORO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, ikinci geminin alımı içinde çalışmalara başladık­larını söyledi.

Hayata geçirdiğimiz projelerle ülke ihracatının ve lojistiğinin 8 ülkeye devamlılığını sağla­dık diyen İbrahim Güler ile hem şirketi hem de yeni projelerini konuştuk.

Hatay Ro-Ro ne zaman kuruldu? Kuru­luş öyküsünü bizimle paylaşır mısınız?

Hatay Ro-Ro 2014 yılı Mayıs ayında kuruldu. 2012 yılında Suriye sınır kapısının kapatılması ile birlikte Suudi Arabistan ve Ortadoğu ülkelerine yapılan karayolu ihraç taşımaları durma noktasına geldi. Bunun üzerine Ekonomi Bakan­lığı’nın liderliğinde alternatif ola­rak RORO taşımacılığı projesi ile ilgili çalışmalar başlatıldı ve ilk olarak Mısır üzerinden araçların RORO gemileri ile taşınması ger­çekleştirildi. Ancak, söz konusu hat ile ilgili RORO şir­ketlerinde yeterli alt­yapıların olmaması, kötü yöne­tim politika­ları veya yıkıcı rekabete gir­meleri nedeniyle bu hatta kalamadı­lar. Araçlarımız 2 aydan fazla Mısır limanlarında mahsur kaldı. Yaşanan bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve kendi çözü­mümüzü kendimiz yaratmak adına Hatay Ro-Ro’nun kurul­masına karar verdik.

Hatay Ro-Ro için ülke ihracatını ve Avru­pa’dan gelen transit taşı­maları Ortadoğu’ya bağlayan tek köprü diye­bilir miyiz?

Biz yaş meyve sebze, teks­til, gıda, iş makinaları, çeşitli sanayi yükleri ve tanker­leri Suudi Arabistan ve ardı ülkelere ulaştırıyoruz. Spot gemiler ile Mısır ve Ürdün’e de ihracat ürünlerini gön­deriyoruz. Gemimiz ROPAX gemi olması nedeniyle yolcu taşıyabiliyoruz. Özellikle Orta­doğu’da yaşayan gurbetçileri­miz araçlarıyla ülkemize düzenli gidip gelebiliyor. Bunun yanı sıra Hac mevsiminde Türk Hacıları için gönderilen otobüsler, hac malzemeleri bizimle gidebiliyor. Bu vesileyle ülke Turizmine de katkı sağlayabiliyoruz.

“BİRBİRİNE RAKİP 63 FİRMA TEK ÇATI ALTINDAYIZ. TÜRKIYE’DE BAŞKA BIR ÖRNEĞİ YOK”

Hatay Ro-Ro aslında gerçekte birbirine rakip olan 63 taşımacı fir­manın ortak bir amaç için bir arada olmasıdır ki bu başarılması oldukça güç bir durumdur. Birbirleriyle rakip olan firmalar Hatay Ro-Ro çatısı altında şimdi tek bir vücut halinde, uyum içinde hareket etmektedir. Bu sayede ülke ihracatını ve lojistiği­nin 8 ülkeye devamlılığı sağlanmış oldu. Ayrıca bugüne kadar ortakla­rının tamamıyla taşımacı firmalar­dan oluşarak kurulmuş böyle bir yapı yoktur. Dolayısıyla biz örnek bir yapıyız.

“Ülke ekonomisine duyduğumuz güven bizi yatırıma yöneltti”

Biz 3 yıldır zor koşullarda mali­yet odaklı hizmet veriyoruz. Mali­yetlerimizi düşür­mek, hattın istikrarını korumak adına yine kendi aramızda toplanarak, 2016 yılı sonunda 100 tır kapa­siteli HABİB NECCAR gemimizi satın aldık. Bu vesileyle navlun fiyatlarını ilk güne göre 700usd aşağıya çekebildik. Bu durum hem ülke lojistiğini hem de ihracatını desteklemeye yöne­lik cesur bir adımdı. Herke­sin bekleyip görelim dediği bir zamanda yaptığımız bu yatı­rım tama­men ülke ekonomisine duyduğumuz güven’den kaynaklanmakta­dır. Bundan sonraki hedefimiz, bizlerin yaptığı navlun indi­rimi ve Ekonomi Bakanlığının ihracatı artırma çalışmalarıyla taşıma adetlerinde artış ola­cağını öngörüsüyle ilk fırsatta ikinci gemimizi satın alarak sektörün hizmetine sunmaktır. Bu vesileyle Ortadoğu’nun yanı sıra Kuzey Afrika ülkelerine ser­vis verme şansını yakalamış ola­cağız. 


“HATAY RORO VE NAKLİYECİLER 15 TEMMUZ’DA HAZIR KITA NÖBETTEYDİ”

Hatay Ro-Ro her zaman devletine, ekonomisine güven duy­muş ve elini taşın altına koymuştur. 15 Temmuz’da yapılmak istenen hain darbe girişiminde Hatay Nakliyecileri ilk saatlerde tırlarıyla yollara dökülmüş, şehrin girişlerini tutmuş ve hazır kıta beklemişlerdir. Darbe girişiminden bir hafta sonra yine bir­kaç nakliyeci bir araya gelerek 100 araç satın almıştır. Aynı min­valde Hatay RORO aralık ayı sonunda Türk armatörlerinin sahip olduğu en büyük ROPAX Habib Neccar gemisini satın alarak maliyetlerin düşmesini ve güzergahın devamlılığını sağlamış­tır. Ülke olarak en büyük zenginliğimiz, millet birliği ve tek yum­ruk olmamızdır. Zor günlerden geçiriyor görünsek de ülke olarak bizleri güzel günler bekliyor.

0326 617 43 45 www.hatayroro.com.tr