Denizde yaşayan balıklar tuzlu su içinde hayatlarını sürdürmelerine rağmen etlerinde çok az tuz bulunmaktadır. Bu nedenle tuzsuz diyetlerde ve yemek rejimlerinde önerilen yemeklerden birisi de balık yemekleridir.

Yağlı balıklarda bulunan lipitler (yağların temel taşları) insan sağlığına zarar vermezler. Aksine vücudu, kalbi ve damarları korurlar. Bu sonucu bol miktarda balık tüketen ülkelerin yaşam ve sağlık durumları üzerinde yapılan istatistikler desteklemektedir.

BALIK YEMEK ZEKAYI ARTTIRIR MI ?

19. yüzyılda Alman kimya mühendisleri tarafından yapılan araştırmada beynin sağlıklı çalışabilmesi için fosfora ihtiyaç duyduğunu ve fosfor olmadan beynin sağlıklı çalışamayacağını belirten bir araştırma yaptılar. Bu arada bir başka bilimci de balık etinin fosfor bakımından çok zengin olduğunu ortaya çıkarınca, bu iki fikir birleşti ve balık etinin beyine dolayısıyla zeka gelişimine çok faydalı olduğu gibi genel bir inanış doğdu.

Aslında fosfor insan organizması için gerçekten gereklidir. Gereken miktar et, süt, tahıllar ve sebzelerin yanında balıklardan da sağlanır. Fosfor vücutta kemiklerde ve dişlerde kalsiyumla birleşmiş halde bulunur. Fosforun eksikliği çocuklarda kol ve bacak kemiklerinde biçim bozukluklarına, yetişkinlerde ise kemik yumuşamasına neden olur.

Balık, sağlığımız için çok önemli bir gıdadır. İçinde bulunan omega-3, protein ve mineraller ile sağlıklı bir vücuda sahip oluruz. Bunun yanı sıra Alzheimer gibi unutkanlığa karşı güçlü bir besindir. Kemik yapımızın gelişimi, kalp ve damar sağlığı açısından balık tüketmenin faydaları saymakla bitmez.

Beynimizde ki nöronların çalışması ve beslenmesi için balık faydalıdır fakat, beyni geliştirdiğine yönelik, kanıtlanmış hiç bir araştırma yoktur. Zaten böyle bir durum olsaydı sahil bölgelerinde yaşayan ülkelerden dahilerin çıkması gerekirdi. Yalnız yapılan bazı araştırmalar, buluğ çağında yenilen balığın beyin gelişimini olumlu şekilde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle buluğ çağında olan çocuklara balık yedirmek çok faydalıdır.

Bunun dışında eczacılıkta kullanılan fosfor beyaz fosfor olarak bilinir ve bu fosfor eskiden fosforlu bitki yağı, fosforlu balık yağı şeklinde insanlara sinir kuvvetlendiren ilaç olarak verilirdi. Zamanla bu tip ilaçların zehirlemelere yol açtığı tespit edildi ve kullanımdan kaldırıldı.


 

BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR ?

Yapılan araştırmalarda haftada 1-2 kez balık yiyen insanlarda kalp hastalıkları riski %30-35 oranında düşmektedir. Balığın etinde bulunan omega-3 yağ asitleri, A , D vitamini ve çinko, selenyum, iyot gibi mineraller vücudumuz için çok faydalıdır.

Açık denizlerde avlanan balıklar vücudumuza çok daha faydalıdır. Çiftlik balıkları, suni yemler ile beslendiğinden yarardan çok ciltte yaşlanmaya neden olurlar. Çiftlik balıklarının kalp hastaları, astım, alerjisi olanlara tavsiye edilmemektedir. Balık seçimlerinde deniz balığı tercih etmenin faydaları büyüktür. Deniz balıkları yosun ve diğer balıklar ile beslendiklerinden çok daha faydalıdır ve içinde bol miktarda bulunan mineral, vitaminler tam manası ile alınır. Hamilelerde balık tüketiminin hafta da bir kez yapılması gerektiği de unutulmamalıdır.