Besin emiliminin bozulduğu ve buna bağlı olarak birçok hastalığın da tetiklendiği çölyak hastalığı, genetik ve kronik bir rahatsızlıktır. Bebeklikten yetişkinliğe kadar her yaşta ortaya çıkabilecek olan çölyak hastalığında, teşhis konulan kişilerin arpa, buğday ve çavdar gibi glüten içeren gıdalardan uzak durması gerekiyor

 “Çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? “Çölyak hastalığı nasıl anlaşılır?” ve “Çölyak hastaları ne yemeli, nelerden uzak durmalı?” gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Arpa, buğday, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan glüten adlı proteine karşı ince bağırsakta oluşan alerji ve hassasiyet çölyak hastalığı olarak adlandırılır. Alerjik bir hastalık olan çölyak hastalığında, tüketilen tahıllı gıdalardaki glüten maddesi bağışıklık sisteminde tehlikeli madde olarak algılanır. Bağışıklık sistemi, glüteni besin yerine zararlı madde olarak görmesiyle bağırsak hücrelerini yok etmeye başlar. Bunun sonucunda ince bağırsakta bulunan villus çıkıntıları zarar görür ve küçülür. Villus çıkıntılarının zarar görmesi nedeniyle, bağırsak emilim görevini yerine getiremez ve bununla beraber çölyak hastalığının belirtileri ortaya çıkar. Günümüzde en sık rastlanan genetik hastalıklardan biri olan çölyak hastalığı kronik bir rahatsızlıktır ve tek tedavisi ise ömür boyu glütenli gıdalardan uzak durmaktan geçiyor.

Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çölyak hastalığı belirtileri her hastada kendini aynı şekilde göstermeyebiliyor. Bu hastalığın belirtileri çocukluk yaşlarında olduğu gibi yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Belirtilerin ortaya çıkmasını etkileyen faktörlerden biri de glüteninin hangi yaşta beslenme düzenine girdiği ve ne kadar tüketildiği ile ilgilidir.

Yaygın olarak görülen belirtileri;

Karın şişkinliği
Kansızlık
Kas zayıflığı
Kusma

İshal veya kabızlık
A vitamini eksikliğine bağlı gece körlüğü
Yaşa göre kilo azlığı
İştahsızlık
Eklem ve kemik ağrıları
Büyüme geriliği
Kaşıntılı cilt döküntüleri
Depresyon
Diş minesi sorunları
Davranış değişikliği
Adet düzensizliği
Ağız içerisinde aftlar
Tuvalet ihtiyacının artması
Kötü kokulu dışkı
Tekrarlayan çürükler