WildAid isimli sivil toplum örgütü, başta Pekin olmak üzere Çin'in birçok kentinde alarm veren hava kirliliği konusunda önlem alınması için çarpıcı bir reklam kampanyası hazırladı.

BURUN KILLARI UZAMIŞ VE EVRİM GEÇİRMİŞ TOPLUM

Hazırlanan reklam filmlerinde temiz hava soluyabilmek için evrim geçirmiş ve burun kılları aşırı derecede uzamış hayali bir toplum yaratıldı. Uzun burun kılları günlük hayatın normal bir parçasıymış gibi gösterilirken, modanın ve kültürün de bir parçası haline gelmiş gibi yansıtıldı.

HAVA KİRLİLİĞİ SİZİ DEĞİŞTİRMEDEN SİZ ONU DEĞİŞTİRİN



GOblue yani 'Maviye Git' isimli kampanyanın bir parçası olan reklam filminde sadece tek bir adam bu değişimi reddederek burun kıllarını kesiyor ve değişimi kabullenmediğini açıklıyor. Filmin en sonunda ise burun kıllarını kesen adam "Hava kirliliği sizi değiştirmeden siz onu değiştirin" diyor.

Çin'de son 30 yılda akciğer kanserinden ölümler yüzde 465 oranında arttı ve bunun en önemli nedeni de hava kirliliği.

TÜRKİYE'NİN HAVASI DA KORKUTUYOR

Son yıllarda Türkiye'de de hava kirliliği alarm veriyor. Edirne'nin Keşan ilçesi hava kirliliği bakımından yılın 365 günü "çok kirli" olarak alarm verirken İstanbul'un da birçok bölgesi çoğunlukla kirli hava soluyor. Akciğer hastalıkları, astım, KOAH, alerjik astım gibi hastalıklar da doğrudan ya da dolaylı olarak hava kirliliği nedeniyle artıyor.

İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde çok fazla miktarda bulunan gökdelenler de hava kirliliğinde etken oluştururken, prematüre yani erken bebek doğumlarının da artışındaki nedenlerden biri olarak hava kirliliği gösteriliyor.