7 Haziran'daki Genel Seçimlerde oy oranlarının yüzde 2’sini oluşturan 600 binden fazla vatandaş oy kullanamayacak. YSK’nın CHP’li üyesi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, 7 Haziran 2015’teki genel seçimde 600 binden fazla vatandaşın oy kullanamayacağını açıkladı.

Seçmen kütüğünde 600 binden fazla vatandaşın kaydının olmadığını söyledi. “Bunlar suçlu, kaçak ve karanlık kişiler. Bazıları da ihmal sebebiyle ikametgah kayıtlarını değiştirmiş ama daha sonra nüfus müdürlüklerine bildirmemiş” diye konuştu.

OY ORANININ YÜZDE 2’Sİ
Bu vatandaşların hiçbir adrese kayıtlı olmadığını aktaran Yakupoğlu, “Devlet nerede yaşadıklarını bilmiyor” dedi. Bu rakam içinde ikametgâhı ailesinin yanında olan öğrencilerin çoğunluk olduğunu aktardı. YSK’nın 2014 verilerine göre, Türkiye’de 52 milyon 695 bin 832 seçmen var. Yakupoğlu, oy oranlarının yaklaşık yüzde 2’si olan 600 bini aşkın vatandaşın iradesinin sandığa yansımayacağını açıkladı. Yakupoğlu, 10 Mart’tan sonra ikamet adresini değiştiren vatandaşların seçmen kütüklerinin otomatik olarak değişmediğini dile getirdi.

YER DEĞİŞİKLİĞİ YAPIN
Vatandaşların oy kullanacakları yeri ilçe seçim kurulu hakimliklerine başvurarak değiştirebileceğini belitti. Aksi takdirde oy kullanmak için eski ikamet adresinde bulunan sandığa gitmek zorunda kalacaklarını aktardı. İkametgahı okuduğu yerde bulunmayan öğrenciler, okullarından alacakları öğrenci belgesi ile ikametgahını taşıyabilecek. Yurtta kalan öğrenciler, yurt müdürlüğünden alacakları yazı ve öğrenci belgeleriyle nüfus müdürlüklerine başvuracak. Öğrenci evinde kalanlar da kaldıkları evin kira kontratıyla nüfus müdürlüklerine kaydını yaptırabilecek.

KARARSIZLARA EĞİTİM

Yakupoğlu, oy kullanmayacak vatandaşlar için partilerin eğitim programları düzenlediğini belirti. CHP’nin de broşür hazırlayarak vatandaşları eğittiğini vurguladı. Yakupoğlu, “Seçim zamanı öğrencilerin okulları bitmemiş oluyor. CHP gençlik kolları öğrencilerin kaydını okuduğu yere aldırması için çalışma yapıyor” dedi.

SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜ DEĞİŞTİRMEK İÇİN YAPILACAKLAR
27 Mart 2015 saat 17’ye kadar yeni adreslerine kayıt yaptırılabilecek. Vatandaşların nüfus kayıt sisteminde görünen adresi oturduğu yer değilse, nüfus müdürlüğüne kira kontratı, elektrik, gaz veya su faturalarıyla başvurarak kayıt düzeltilebilecek. Başka birinin yanında misafir olarak kalanlar, yanında kaldıkları kişinin yazılı onayla ikametgahını değiştirebilecek. İlçe nüfus müdürlüklerine başvurularak adres kayıt işlemleri yapılacak.

KONTRAT VEYA FATURA

Adres kaydının ardından nüfus müdürlüklerinden adres beyan formu alınacak. Beyan formu ve nüfus müdürlüğüne ibraz edilen kira kontratı, su veya gaz faturası gibi belgelerin fotokopisiyle birlikte ilçe seçim kurulu hakimliğine ‘Seçmen Kütüğü Taşıma’ dilekçesi yazılacak. İlçe seçim kurulu hakimi belgeleri inceleyecek, bir sakınca görmezse seçmen kütüğüne kaydı gerçekleştirecek.

İKAMETGAH DEĞİŞTİRENLER SEÇİM KURULUNA BAŞVURMALI
10 Mart 2015’ten sonra ikametgah değişikliği yapılmışsa doğrudan ilçe seçim kuruluna başvurulacak. Her ilçenin adliye binasında bulunan ilçe seçim kurulu hakimlikleri, bazı büyük şehirlerde adliyelerin dışında bulunuyor. Tüm bu işlemler için vatandaştan para alınmayacak. 11 Nisan 2015’te YSK’nin sitesi www.ysk.gov.tr’de nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağı ilan edilecek.