Kendisini ‘AKP sempatizanı‘ olarak tanımlayan Cem S. isimli kişi, Penguen dergisindeki karikatürde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘top işareti‘ yapıldığını ihbar etti, başvuru ciddiye alınarak karikatüristlere akıl almaz bir dava açıldı. Haftalık mizah dergisi Penguen’in 21 Ağustos 2014 tarihli sayısında Erdoğan’ın köşke çıkmasını konu alan karikatür yayımlandı.

Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre Cem S. adlı ‘AKP sempatizanı‘ Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) söz konusu karikatürde Erdoğan’a eşcinselleri aşağılamak için kullanılan ‘top’ işareti yapıldığına dair şikayette bulundu. Bu başvuru dikkate alınarak iddianame hazırlandı ve çizerlerin 2 yıl 4 aya kadar hapsi istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı Vekili Vedat Yiğit, bu hareketin ‘Türk toplumunun etik, örf ve âdetlerine aykırı algılanabilecek bir anlayış ve anlamın söz konusu olduğunu‘ belirterek algı sınırlarını zorladı. Yiğit, eleştiri hakkının sınırlarının aşılıp, görevinden dolayı Erdoğan’ın onur, şeref ve saygınlığına saldırıldığı kanaatine varıldığını belirtti.