UEFA 2010 yılında yürürlüğe soktuğu Finansal Fair Play uygulamalarını, kulüplere tanıdığı yumuşak bir geçiş döneminin ardından uygulamaya başladı.

UEFA Finansal Fair Play Komitesi bu çerçevede, ülkemizden iki takımı da yakından ilgilendiren kararlar aldı.

İçlerinde Bursaspor'un da bulunduğu toplam 5 Avrupa kulübünün UEFA'dan alacakları paralar bloke edildi. Bu beş kulübün, 30 Haziran 2014 itibariyle, gecikmiş borçların ve vergilerin ödemedikleri gerekçesiyle izlemeye alındıkları belitildi. Komite, bu kulüpleri 31 Aralık 2014'e kadar izleyecek ve bu süre içerisinde işleri yola koyabilirlerse, alacakları serbest bırakılacak.

Finansal Fair Play Komitesi ayrıca, Beşiktaş, Monaco, Roma, Inter, Krasnodar, Liverpool ve Sporting Lisbon olmak üzere toplam 7 takımı da incelemeye aldı.

Bu takımların alacakları bloke edilmiş değil... Beşiktaş ve diğer 6 kulübün takibe alınmasının sebebi farklı.

Finansal Fair Play kuralları, 'Break Even' yani 'Başa-baş' diye çevirebileceğimiz bir kriter ön görüyor. Buna göre, kulüplerin gelirleri ve harcamaları dengeli olmak durumunda. Bu kulüplerin, 2012 ve 2013 mali yıllarındaki açıklamalarından tatmin olmayan UEFA, o yıllara ilişkin ek açıklama istiyor. Beşiktaş ve diğer 6 kulübün Finansal Fair Play komitesini ikna etmek üzere Ekim ve Kasım olmak üzere iki ayı var.

Nitekim Beşiktaş, Kamuyu Aydınlatma Platformuna yaptığı açıklamada UEFA yetkilileri ile 28 Kasımda toplantı yapılacağını duyurdu. UEFA'nın Finansal Fair Play kapsamında kulüplere yaptırımları 'uyarıyla' başlıyor. Sıkıntılar giderilmezse ikinci aşamada parasal cezalar var ki, bunların içinde UEFA'dan olan alacaklarının dondurulması da bulunuyor. UEFA bu şekilde de sonuç alamazsa, üçüncü aşamada kulüplere men cezası veriyor.

Kaynak:NtvSpor