Sulh Ceza Hâkimliği’nin asliye cezanın kararıyla ilgili ‘geçersiz’ demesiyle tahliye bilmeceye döndü.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse, Ali Fuat Yılmazer, Yakup Saygılı, Tufan Ergüder’in de arasında bulunduğu çoğu polis 75 kişi hakkında İstanbul 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nce tahliye kararı verildi.  

İddiaya göre, Temmuz 2014’te başlayan ve arka arkaya yapılan operayonlarda tutuklanan emniyet görevlileri ve Karaca’nın avukatları, yasada yapılan değişiklikle tutuklama kararı veren, bu kararlara yapılan itirazları ve tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul Adalet Sarayı’ndaki 10 ayrı sulh ceza hakimliğini redderek tahliye talebinde bulundu. Avukatlar, reddi hakim taleplerini ise İstanbul 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ne yaptı. Reddi hakim talebini kabul eden İstanbul 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi tahliye taleplerinin değerlendirilmesi için dosyayı İstanbul 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi de tahliye taleplerini kabul ederek Karaca ve 75 kişinin tahliyesine karar verdi. 

İstanbul 10.  Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yetkisi olmadığı halde verdiği reddi hakim kararının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle “yok hükmünde” olduğuna karar verdi. Karaca’nın avukatı Avukat Fikret Duran, UYAP’ın uzun süre kapatıldığını söyledi. 



Gazeteci Nazlı Ilıcak, Hidayet Karaca ve Polislerle ilgili tahliye kararının nasıl verildiği hukuki olarak açık ve anlaşılır bir şekilde özetledi.

Reddi hakim talebini başka bir mahkeme, tahliye kararını ise başka bir mahkeme verdi. Burada görev yapan hakimleri de İstanbul Adalet Komisyonu görevlendirdi. Yani herşey doğal sürecine gelişti.

İşte Nazlı Ilıcak'ın tahliyenin hukuki boyutunu özetlediği o tweetler;

1)Tahliyeler konusunda bilgi vereyim Meseleyi tetkik etmeden ezbere konuşmayın.

2) Avukatlar reddi hakim talebinde bulunuyor sulh ceza hakimliklerinin hepsinin aleyhine.Sulh Ceza hakimi İslam Çiçek,reddi hakim konusunda

3)Hakimlik yetkili değildir, mahkemeye gitmelisiniz diyor.(Sulh Cezalar Hakimlik, mahkeme değil.)

4)Bunun üzerine reddi hakim için nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesine başvuruluyor. Bu mahkeme reddi hakim talebini kabul ediyor Ya sonra?

5) Reddi hakim talebi kabul edilince, İstanbul'daki 10 adet Sulh Ceza Hakimliği devre dışı kalıyor Tahliye taleplerini değerlendirmek üzere

6)Nöbetçi Asliye Ceza, İstanbul'daki bir başka Asliye Cezaya dosyayı gönderiyor. İşte bu mahkeme de tahliye kararını veriyor

7)Reddi hakim kararını veren 29 Asliye Ceza. Tahliye kararını veren 32 Asliye Ceza