Kış çaylarının, grip ve nezle başta olmak üzere mevsimsel rahatsızlıklara karşı vücut direncini arttırdığını dile getiren Gümüşçü, şöyle devam etti:

Antioksidan madde içeriği yüksek bitkisel çayları tüketenlerin vücutları, kış hastalıklarına karşı daha fazla direnç kazanıyor. Üst solunum yolu rahatsızlıklarında ada çayı, kekik, melisa, tropik kökenli zencefil, zerdeçal, kebabiye, karanfil gibi baharatlar uygun bir karışımla bir araya getirildiğinde ciddi anlamda fayda sağlar. Kış çaylarına zenginleştirmek adına farklı ürünler de katılabilir. İçmekte zorluk çekenler, içerisine bal veya pekmez ilave ederek, içimi daha kolay hale getirebilir.

Baharat çayı'nın koruyucu etkisi

Konya'da babasından devraldığı aktarlığı 36 yıldır sürdüren Yafes Sinop ise yedi çeşit bitkiyi kaynatarak hazırladığı "baharat çayı"nın, başta grip olmak üzere kış rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu söyledi.


Sinop, "baharat çayı" adını verdikleri ve yedi bitkinin karışımından oluşan kış çayının yoğun ilgi gördüğünü belirterek, "Zencefil, tarçın, havlıcan, karanfil, ayva yaprağı, hatmi çiçeği ve kuşburnu ile yapılan baharat çayı, gribe ve diğer enfeksiyonlara karşı korur. Bu bitkileri kaynatıp için, kış ayları boyunca içmeye devam edin. H1N1 virüsü başta olmak üzere her türlü gripten korunun" diye konuştu.

Günde 15 bardak içilebilir

Sinop, evde herkesin hazırlayabileceği baharat çayının yapılışını ise şöyle anlattı:

Bir kabın içerisine 3 tane zencefil, 3 çubuk tarçın, 3 tane havlıcan, 8-10 karanfil, bir tutam ayva yaprağı, 1 tutam hatmi çiçeği, 1 avuç kuşburnu meyvesi, dileğe göre portakal, limon ve karabiber konulur. 15 dakika kaynatılır. Kaynayan çay, içildikçe tekrar üzerine su eklenerek kaynatılır.

Bu şekilde sobanın üzerinde 10 gün kalabilir ve 10 gün boyunca içilebilir. Çok da ekonomik olan bu çayı hazırladıktan sonra defalarca su ilavesiyle tekrar tekrar kaynatıp içmek mümkün. Günde 15 çay bardağına kadar içilebilir, hiçbir zararı olmaz.