Sarkozy Yargılanacak

FRANSA'da 'Nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal etme' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra, bu sabaha karşı Paris Yüksek Mahkemesi Mali Bürosu'nda hakim karşısına çıkarılan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin...

Sarkozy Yargılanacak
FRANSA'da 'Nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal etme' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra, bu sabaha karşı Paris Yüksek Mahkemesi Mali Bürosu'nda hakim karşısına çıkarılan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 'Yolsuzluk' ve 'Nüfuzunu kötüye kullanma' suçlarından yargılanmasına karar verildi. Sarkozy'nin suçlu bulunması halinde, 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 1 Temmuz Çarşamba günü Paris polisi mali suçlar ve yolsuzluklar ile ilgilenen birimi tarafından gözaltına alındı. Bu gibi durumlarda polis, sağlıklı bir soruşturma yapabilmek için gözaltını 48 saate kadar uzatabiliyor.

Eski bir cumhurbaşkanının gözaltına alınması Fransız 5. cumhuriyeti adaletinde bir ilki oluşturuyor.

Fransız adaletinin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ilk ilgilendiği tarih 19 Nisan 2013 oldu. Bu tarihte eski cumhurbaşkanının 2007 senesinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Libya lideri Muammer Kaddafi'den gelen ve 50 milyon Euro olduğu iddia edilen gizli fonları kullandığından şüpheleniliyor. Nisan ayının içinde Paris cumhuriyet savcılığı konu ile ilgili bir soruşturma başlatıyor, soruşturma dosyasında "Nüfuzunu kötüye kullanmak, sahtecilik, yolsuzluk, kara para aklamak" gibi suçlardan söz ediliyor.

Le Monde gazetesinin 7 Mart 2014 tarihli sayısında eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İçişleri Bakanı Brice Hortefeux ve Brice Hortefeux'den sonra içişleri bakanlığına getirilen Claude Gueant'ın telefonlarının "Kaddafi soruşturması" çerçevesinde dinlendikleri haberini vermişti. Brice Hortefeux ve Claude Gueant Sarkozy'ye "çok yakın" diye bilinen isimler. Habere göre; tape'leri inceleyen mali şube polisleri, eski cumhurbaşkanının adının karıştığı "Liliane Bettencour" ve "Bernard Tapis" ile ilgili iki ayrı dava soruşturmasının her etabından haberdar olduğunun farkına varırken Nicolas Sarkozy'ye dosyalar ile ilgili bilgileri, eski cumhurbaşkanına yakınlığı ile tanınan Yargıtay yüksek hakimi Gilbert Azibert'den alan şahsi avukatı Thierry Herzog'un verdiğini öğrendi.  Savcıların asıl öğrenmek istedikleri, soruşturma dosyasındaki "gizli" bilgilere ulaşmaya çalışılmasından ziyade soruşturmanın gidişatına "yön vermeye" çalışılıp çalışılmadığı. 

Nicolas Sarkozy'nin siyasi rakipleri olan sosyalist hükümetin adalet Bakanı Christiane Taubira 10 Mart 2014 tarihinde "polisin yaptığı dinlemelerden haberi olmadığını" söylüyor. Adalet Bakanı bir müddet sonra "tarihleri karıştırdığını" söyleyerek dinlemelerden haberi olduğunu ima ediyor ve ilk söylediklerini yalanlamış oldu.. Bu tarihten sonra mali polisin yaptığı dinlemeler bir devlet sorunu oldu ve Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP, adalet Bakanı Christianne Taubira'nın istifasını isterken olayın Nicolas Sarkozy'e hazırlanmış bir tuzak olduğunu savundu.
Sarkozy 21 Mart 2014 tarihinde Le Figaro gazetesine yazdığı bir makalede yapılan dinlemeleri Doğu Alman gizli polisi 'Stasi'nin' metoduna benzetirken hakkında yapılanları "Organize hukuk cinayetleri" olarak nitelendirdi. 

Nicolas Sarkozy'nin avukatı Thierry Herzog, 30 Haziran'da Yargıtay yüksek hakimleri Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust'un gözaltına alındı. Fransız adaleti, Nicolas Sarkozy ile ilgili dosyalara ulaşabilen Yargıtay yüksek hakimi Patrick Sassoust'un, soruşturma gizliliği olan bilgileri diğer Yargıtay yüksek hakimi Gilbert Azibert'e aktardığını, Sarkozy'nin avukatı Thierry Herzog'unda bu bilgileri Gilbert Azibert'ten alarak eski cumhurbaşkanına ulaştırdığını düşünüyor. 5. Cumhuriyet döneminde bir ilk olan eski bir cumhurbaşkanının gözaltına alınması muhalefet partisi tarafından bir skandal, bir darbe olarak nitelendirilirken hükümet "Fransa'da adalet tarafsız ve suçlu olduğu ispatlanıncaya kadar suçsuzluk karinesi geçerlidir" diyor.

Nicolas Sarkozy'nin bu yaz sonlarında faal siyasete tekrar dönüp önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olacağı tahmin ediliyordu, yaşanan bu olaydan sonra konu hakkında uzman kişiler artık Nicolas Sarkozy'nin tekrar siyasete dönmesinin çok zor olduğunu düşünüyorlar. Muammer Kaddafi'yi Fransız gizli servislerinin bulup muhaliflerine teslim ettiği bilgileri dünyanın çeşitli medyalarında yer bulmuş ve "Kaddafi ile Sarkozy arasında yapılan gizli anlaşmaların ortaya çıkmaması için" Kaddafi'nin susturulduğu iddia edilmişti. 2012'de cumhurbaşkanlığı seçiminin Avrupa yeşiller partisi adayı ve eski bir cumhuriyet savcısı olan Eva Joly ise konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı sırasında adalet zincirinin çeşitli kademelerine yapılan atamalarda atanan insanların hukuk birikimleri yerine Nicolas Sarkozy'ye olan yakınlık derecelerinin kriter alındığını iddia etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.