Uzun kış sohbetlerinin yapıldığı sofraların baştacı kaz tirit yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekerken Kavak‘ın adını da meşhur etti.

Karadeniz bölgesinin en bilinen lezzetleri arasında yerini alan kaz tiridi, her ilçede farklı reçetelerle yapılırken Kavak tiridi hem bulgur hem de kaz yağıyla daha farklı bir lezzet sunuyor.

Kavak Belediyesi Tirit Evi Tesis Şefi Garsonu Ahmet Ömür; “Kavak ilçemizin kendine has pişirme tekniği ile hazırladığımız tiritimizin ünü artık ilçemizin sınırlarını aştı. Her yıl düzenli olarak tirit yemeye gelen misafirlerimiz var. Karadeniz illeri başta olmak üzere birçok müşterimiz var. Bu yıl da havalarımızın soğuması kazlarımızın yağlanması ile yeni sezonu açtık. Herkesi yöresel yemeğimiz Tirit ‘i tatmaları için Kavak ilçemize bekliyoruz.” dedi.

“Olumsuz manipülasyona maruz kalan kişi rahatlıkla suça sürüklenebilir” “Olumsuz manipülasyona maruz kalan kişi rahatlıkla suça sürüklenebilir”

Kaz Tirit Yemeği Yapılışı;

Kaz tirit yemeğinin malzemeleri; kaz, bulgur, yufka ve undan oluşmakta. Kaz kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Kanatları, pişileri yağlamak amacıyla saklanır. Kazın yağı bir bıçakla yüzülerek alınır. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır. Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur. Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır. Kaz tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Küçük lokmalar haline getirilen hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir.

Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Ve kıkırdak şeklini alana kadar yağlar pişirilir. Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Sekiz parçaya ayrılan yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır. Tirit yemeği hazır hale gelmiştir.

Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir.

Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ayrı bir damak tadı kazandırır.

SALİHA GÜNGÖR