Hipnozun bilincin farklı bir boyutunu ortaya çıkardığına dair bilimsel anlamda bir fikir birliği oluşmuş değil. Bazı araştırmacılar bunun sosyal olarak koşullandığımız imgesel bir rol yapma oyunu olduğunu düşünüyor. Çünkü hipnotize edilmiş bireylerin beyin aktivitelerini ölçmek için MRI ve EEG gibi cihazlarla eş zamanlı takip yapıldığında hipnotik transın ardında ne olduğu tespit edilemedi.

Hipnotize olan insanların dışarıdan aldıkları sesli komutları duyup karşılık verdiklerini biliyoruz. Ancak bir bebek için komutla yönlendirme işlemi yapılamaz. Ancak hipnozla uğraşanların kullandığı; tüm dikkati hipnotize edilecek bireye yoğunlaştırarak alçak sesle konuşma, istikrarlı bir ses tonu, objeleri yavaşça sallama gibi teknikler bebekler üzerinde oldukça etkili. Hatta her anne bebeğini uyutmak için benzer teknikler kullanıyor.

Örneğin alçak bir sesle ninni söylemek, ayakta sallamak veya sırtına hafifçe dokunarak pışpışlamak bebeği rahatlatıp hipnotize eden hareketlerden birkaçı. Ancak bunların hiçbiri bebeğinizi gerçek anlamda hipnotize edebileceğiniz anlamına gelmiyor. Hangi tekniği kullanırsanız kullanın, sonuçta sadece uyutmayı başarabilirsiniz.