Özellikle yeni anne iseniz, zaten sürekli birşeyleri yanlış yapmaktan korkarsınız, ikileme düştüğünüz konulardan birisidir. Büyükleriniz sıkıştırır su ver diye, doktorunuz gerek yok der, arkadaşlarınızın kimisi vermiştir kimisi kesinlikle karşı çıkar. Siz ortada öylece kafanız karışmış durumda kalakalırsınız çoğunlukla. İki durumuda savunan görüşler mevcut. Ben ilk altı ay hiç su vermedim, oğlumu anne sütü ile besliyordum ve bana göre gereken suyu anne sütünden alıyordu. Ek gıdaya başlayınca ona bir alıştırma bardağı denilen bardaklardan aldım ve su vermeye başladım.

Neden bazı uzmanlar ister anne sütü ile isterse formül süt ile beslensinler, bebeklere ilk altı ay daha doğrusu ek gıdaya başlamadan önce su verilmesine karşı çıkıyorlar? Annesütü ile ya da devam sütü ile beslenen bebeklerin ihtiyaç duydukları suyu zaten süt ve mamadan aldıklarını savunuyorlar hatta sıcak iklimlerde yaşayan bebeklerin bile ekstra suya ihtiyacı olmadığını söylüyorlar. Şöyleki anne sütünün % 85 i su ve mamalarda su ile hazırlanıyor bu da bebeğe ihtiyacı olan suyu veriyor.

Bebeğe su vermek zaten çok küçük olan midesinin şişmesine ve emmeye olan ilgisinin azalmasına dolayısıyla beslenme milktarının azalmasına neden oluyor.
Bebeğe su vermek bebeğin besinlerden vitaminleri yeterince almasına engel oluyor.

Bu nedenle mamasını hazırlarken verilen ölçülere uymakta önemli. Ayrıca bazı annelerin yaptığı hatalardan birisi de çocuğunun daha iyi besleneceğini düşünerek mamayı daha konsantre hazırlamasıdır. Ancak bu durumda böbreklere daha fazla yük biner ve çocuk bu durumu dengelemek için daha çok idrara çıkar ve idrarla fazla su kaybeder. Çocukta susuzluk hissi ağlamaya neden olur. Annesi çocuğun acıktığını ve düşünür tekrar mama verir ve sonuç olarak çocuğun susuzluğu daha da artar. Bu ise tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla mama hazırlanırken kaç ölçek mamaya ne kadar su katılacağı öğrenilmeli ve buna göre mama hazırlanmalıdır.

Bebek sağlıklı besleniyıorsa bezini günde 4-8 defa ıslatıyorsa sürekli kabız değilse bebek ihtiyacı olan suyu alıyor demektir.Ancak çok sıcak havalarda aşırı su kaybı olması durumunda veya ishal ve kusma gibi ekstra su kaybına neden olan hastalıkların olduğu durumlarda doktor önerisiyle ek olarak su verilmesi gerekebilir.
Bebekler su verilirken suyun önceden kaynatılıp soğutulmuş olması gerekir. Çeşme suyunuza güvenmiyorsanız bebeğinize vermeyin.