Türkiye yerli oto için 'babayiğit'ini ararken AUDI, BMW ve Mercedes milli çıkarlar için rekabeti bir kenara bıraktı. Üç Alman devi 'insansız otomobil' için HERE'a ortak oldu.


Büyük çoğunluğun asla gerçekleşmeyecek bir fantezi olarak baktığı “uçan araba” dışında, sürücüsüz otomobiller sektörün en büyük hayali. Sürücü hatalarının, dolayısıyla da trafik kazalarının önüne geçecek otonom araçlar için çalışma yapmayan şirket neredeyse yok. Bu alanda Alman otomotiv devleri, aralarında yaşanan kıyasıya rekabeti bir kenara bırakıp, öne geçmek için çok önemli bir adım attı. Uzun süredir satılacağı konuşulan Nokia’nın harita servisi HERE içen birleşen Alman rakipler, Audi, BMW ve Mercedes ittifak kurup 2.8 milyar euroya şirketi satın alacaklarını açıkladı. Büyük ölçüde anlaşma sağlandığını duyuran ittifak, eşit paylaşım modeliyle yapılacak satın almanın önümüzdeki yıl ilk çeyrekte tamamlanacağını vurguladı.

GOOGLE’IN TEKELİNE TEPKİ

Otomotiv şirketleri dışında otonom sürüş için dünya devleri Google ve Apple da milyarlarca dolarlık bütçeler ayırarak önemli çalışmalar yürütüyor. Google son 6 yıldır büyük bütçelerle geliştirdiği insansız aracını 1.5 milyon km test etti ve sadece 11 küçük kaza yaptı. Bu alandaki deneyimini otomotiv devlerine pazarlamayı hedefleyen Google’ın aksine, otomotiv üreticileri dijital harita konusunda şirkete göbekten bağlı olacakları için kendi sistemlerine sahip olmayı amaçlıyor.

Ticari de yollara çıkacak

Otonom, yani sürücüsüz araç çalışmaları sadece binek otomobilleri kapsamıyor. Ağır ticari araçlar da sistemin önemli bir parçası. Alman ittifakının üyelerinden Mercedes, uzun süredir sürücüsüz TIR üzerinde de çalışmalar yürütüyor.

SiSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Sürücüsüz otomobiller konusunda aslında şimdiden çok yol alınmış durumda. Sistem ana hatlarıyla uydu konum servisleri, gelişmiş kameralar, takip radarları ve özel sensörlere sahip otomobilin, dijital bir haritayla entegre şekilde ilerlemesine dayanıyor. Yoldaki araçları, trafik ışıklarını hatta kapalı yolları algılayan sistem, gelişmiş yazılımlarla aracı yönlendiriyor. Sağladığı konfor dışında sistemin trafik kazalarını önleyeceği, güvenliği yükseltip can kayıplarını durduracağı tahmin ediliyor.

Bosch bunun için 2 bin mühendis aldı

Başka bir Alman devi Bosch, otonom sürüş için gereken radar, adaptif seyir kontrol sistemleri gibi neredeyse bütün parçaların üretimini gerçekleştiriyor. Bosch’ta sadece otonom sürüş geliştirmeleri için 2 binden fazla mühendis çalışıyor. Şirket önümüzdeki yıldan itibaren her yıl 1 milyar euroluk bu sistemlerden satmayı planlıyor.

HEDEF 2020

Bosch’un tahminlerine göre 2020 yılında yasal boşluklar doldurulup Avrupa yollarında milyonlarca sürücüsüz araç dolaşacak. Yeni üretilen otomobillerin de büyük çoğunluğu otonom sürüş özellikleriyle donatılmış olacak. Karayolları altyapısı, trafik işaretleri de bu doğrultuda yeniden düzenlenecek.

ABD teknolojide Almanya sanayide

Dünya devi Google ve Apple Amerikan yüksek teknolojisinin global temsilcisi durumundayken, dünya otomotiv pazarının açık ara lideri Alman üreticiler. Çok yakın gelecekte otonom sürüşün çok yaygınlaşacağı beklentisi, her ne kadar birbirine rakip gibi görünse de üç devi bir araya getirdi.
Editör: TE Bilisim