2014  sınavı 19 temmuz itibari ile gerçekleşti. DGS Sınavı soru ve cevapları yayınlanacak mı? DGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak. DGS soru ve cevapları. 2014 DGS 19 Temmuz soru kitapçığı örneği yayınlandı mı? DGS puan hesaplama. ÖSYM DGS tercih robotu ve puan hesaplama. ÖSYM DGS SORU VE CEVAPLARI / DGS TERCİH ROBOTU

DGS SONUÇLARI ÖĞREN

Gözler ÖSYM'de DGS sonuçları 2014

açıklandı. 2014 DGS sınav sonuçlarının bugün itibariyle açıklanması bekleniyor. ÖSYM'nin daha önce açıklamış olduğu sınavlar ve sonuç süresi göz önüne alındığında DGS sonuçları bugün bir aksilik olmadığı sürece açıklanacaktır. Sonuçlar ÖSYM ile eş zamanlı olarak bu sayfada .... 

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak diye sonran adaylar sorularına cevabı bugün buluyor. 2014 DGS sonuçları en geç bugün akşama kadar açıklanmış olacak. 2014 DGS Sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM tarafından hafta sonu yapılan 2014 DGS sınav sonuçları 25 Temmuz Cuma gününe yani bu akşama kadar açıklanmış olacak. 2014 DGS sonuçları neden bu kadar geç açıklanıyor diye merak eden okuyucularımıza birkaç noktada bilgi verelim istedik. Normal şartlarda DGS sınav sonuçlarını maksimum 3 gün içinde açıklanmasını beklerdik. Zira DGS'ye giren aday sayısı bakımından bu süre ÖSYM için çok ideal bir süre. Fakat ÖSYM şu anda tüm yoğunluğunu 2014 LYS tercih sonuçlarına vermişti, o sınav açıklandı, şimdi her an DGS sonuçları açıklanabilir.

Gerek çok fazla üniversite adayının gerekse kamuoyunun baskısı gereği ÖSYM, üniversite yerleştirme sonuçlarını çarşamba günü açıkladı. Bu süreçten sonra 2014 DGS sonuçlarının kontrol aşaması başladı. Zannediyoruz DGS sonuçları bugün yami Cuma günü açıklanacaktır. DGS sonuçları 2014'ün kesinlikle cumadan sonraya kalmayacağını çok rahatlıkla ifade edebiliriz. DGS sonuçları için sitemiz haberinyoksa.com'u takipte olun. Gelişmeler sitemizde olacak.

2014 DGS sınavı 19 temmuz itibari ile gerçekleşti. DGS Sınavı soru ve cevapları yayınlanacak mı? DGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak. DGS soru ve cevapları. 2014 DGS 19 Temmuz soru kitapçığı örneği yayınlandı mı? DGS soru ve cevapları ne zaman yayınlanacak. DGS puan hesaplama. DGS kontejanları. ÖSYM DGS tercih robotu ve puan hesaplama. DGS ile tüm haberler haberinyoksa.com 'da

2014 DGS sınavı sonuçları burada olacak. Sınavı soru ve cevapları yayınlanacak mı? DGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak. DGS soru ve cevapları. 2014 DGS 19 Temmuz soru kitapçığı örneği yayınlandı mı? DGS puan hesaplama. ÖSYM DGS tercih robotu ve puan hesaplama.
2014 DGS sınavı 19 temmuz itibari ile gerçekleşti. DGS Sınavı soru ve cevapları yayınlanacak mı? DGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak. DGS soru ve cevapları. 2014DGS 19 Temmuz soru kitapçığı örneği yayınlandı mı? DGS soru ve cevapları ne zaman yayınlanacak. DGS puan hesaplama. DGS kontejanları. ÖSYM DGS tercih robotu ve puan hesaplama. DGS ile tüm haberler
haberinyoksa.com 'da

DGS sonuçları açıklandı

Dikey Geçiş Sınavı (2014-DGS) sınav sonuçları açıklandı. ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 19 Temmuz 2014 tarihinde yapılan 2014-DGS Sınavı'nın değerlendirme işlemleri tamamlandı. Sınav sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanırken, adaylar sınav sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler.

Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Sınav sonuçlarıyla birlikte sınav sorularının yüzde 10'undan oluşturulan Temel Soru Kitapçığı da açıklandı. (ANKA)

DGS SONUÇLARI

DGS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

DGS SINAV SONUCUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

DGS TERCİH ROBOTU

DGS Sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra tercihlere geldi. Binlerce öğrencinin heyecan içinde bekledikleri sonuçlardan sonra sıra tercih işlemlerinde. 19 Temmuzda yapılan sınavın sonuçları bugün 18:45'te açıklandı. Tercih yaparken nelere dikkat etmek gerekir? DGS Tercihleri Nasıl yapılır? Tercih İşlemleri İçin Gerekenler Neler?

TERCİHLERİN YAPILMASI

Adaylar; 2014-DGS puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.

Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir. Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır.

Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre meslek yüksekokullarına yerleşen adaylar tercih yapmayacaklardır

DGS YERLEŞTİRME

Yerleştirme işlemi, adayların 2014-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.
Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2014-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2014-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir. Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde başvurdukları takdirde yerleştirilirler.

DUYURU

(9 Temmuz 2014)

2014 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) : Sınava Giriş Belgelerinin Edinilmesi

19 Temmuz 2014 tarihinde yapılacak 2014 Dikey Geçiş Sınavına (DGS) başvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır.

Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini, 9 Temmuz 2014 tarihinde saat 14.00’ten itibaren T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar İnternet’ten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.

 

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI) NEDİR?

Dikey geçiş sınavı (Dgs), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına Ösym'ce yapılan "Dikey geçiş sınavı"nı (Dgs) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.

Dgs'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika). Öss'nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan Dgs bu yönüyle Ales ile benzerlik göstermektedir. Her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen Dgs'de kontenjanlar son derece azdır. (Her bölüm için 5 ile 10 kişi) Dgs'de tercihler sınava girmeden önce yapılırdı, 2009 ilkbaharında çıkan yasayla sınavdan sonra yapılma kararı alındı. Dgs'de en fazla 8 tercih yapabilirken bu rakam 18'e çıkarıldı ancak kontenjanlar daha da düştü.

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıfından eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin aldıkları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıl daha uzatılabilir.

Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır. Programda aldığı toplam ders kredilerinin en az % 80’inden başarılı olan öğrenciler, başarısız oldukları dersleri ilerleyen dönemlerde almak kaydıyla, üçüncü sınıfa kaydedilirler. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programında almakla zorunlu olduğu ders kredileri toplamının % 20’sinden daha fazlasından başarısız olan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulayan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.

Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar. Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısız olarak ilişiği kesilen öğrenciler, türkçe eğitim yapan aynı adlı yükseköğretim programlarına Ösym’ce yerleştirilebilir , Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez ancak açıköğretimin intibak programında okuyanların askerliği ertelenmez.

2011 Yılında yapılan değişiklik ile artık dgs sınavını kazan öğrencilerin hazırlık (İntibak) döneminde zayıf almalarından dolayı öğrencilikten atılma durumu söz konusu değildir. Önlisans mezunu olanlar dgs'ye girmeden aöf (Açıköğretim Fakültesi)'nin lisans bölümlerine sınavsız olarak doğrudan veya intibak programıyla kayıt yaptırabilirler.

DGS NE ZAMAN YAPILACAK?

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 19 Temmuz 2014 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurma işlemleri, 26 Mayıs 2014 tarihinde başlayacak, 4 Haziran 2014 tarihinde sona erecektir.

Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilirler. İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da DGS’ye girmeleri zorunludur.

Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2014-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgi yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

2014 yılında DGS sınavına girecek olan öğrenciler için hazırladığımız haberimiz.. DGS sınavı hakkında ayrıntılı bilgi haberimizin devamında. 2014 DGS sınavı başvuru tarihleri ne zaman. 2014 sınav takvim listesi açıklandı. DGS sınavı ne zaman başlayacak. DGS sınavı için mezun olan öğrenciler başvuruları nerelere yapacaklar...

Daha fazla ayrıntıyı ÖSYM’nin resmi internet sitesinden ve yayınlanan en güncel DGS haberlerimizden takip edebilirsiniz.


DGS İLE İLGİLİ BİLENMESİ GEREKENLER

1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)
2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.
3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.
4- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.
5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.
6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.
7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.
8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.
9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.
10- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.
11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir

DGS PUANI NASIL HESAPLANIR?

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.
Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

DGS SINAV KONULARI NELERDİR?

Sayısal Konular:
1- Kümeler
2- Sayılar
3- Bölünebilme Kuralları
4- Rasyonel Sayılar
5- Üslü İfadeler, Köklü İfadeler
6- Eşitsizlik, Mutlak Değer
7- Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma
8- Oran, Orantı
9- Denklem Çözme
10- Problemler
11- Sayısal Mantık
12- Geometri

Sözel Konular:
1- Sözcük
2- Cümle
3- Paragraf
4- Anlatım Bozukluğu
5- Şifre Çözümü
6- Çözümleme ve Mantıksal akıl Yürütme

2014 Dikey Geçiş Sınavı, DGS Sınava Giriş Belgelerinin Edinilmesi, DGS sınava giriş belgesi dökümü, 2014 DGS Sınavı Tarihleri, DGS sınavında dikkat edilmesi gerekenler,DGS sınavında yanında bulunması gerekenler, DGS sınavında yasak olan araç ve gereçler,

2014 Dikey Geçiş Sınavı, DGS Sınava Giriş Belgelerinin Edinilmesi, DGS sınava giriş belgesi dökümü, 2014 DGS Sınavı Tarihleri, DGS sınavında dikkat edilmesi gerekenler, DGS sınavında yanında bulunması gerekenler, DGS sınavında yasak olan araç ve gereçler, 2014 DGS Sınavı Ne Zaman, 2014 DGS Başvuru Kılavuzu. ÖSYM DGS ile ilgili açıklamada bulundu. ÖSYM GİS, 2014 DGS sınav giriş belgesi ÖSYM DGS sınava giriş belgelerini yayınladı. 2014 DGS tarihleri, 2014 DGS sınavı ne zaman? 2014 DGS Sınavı, DGS sınav giriş belgesi al, 2014 Dikey Geçiş Sınavı giriş belgesi, ÖSYM'nin yapmış olduğu açıklamaya göre 2014 Dikey Geçiş Sınavı (2014 DGS) sınav giriş belgeleri 9 Temmuz’dan itibaren ÖSYM'nin sitesinden temin edinilebilecek.2014 DGS Sınav tarihleri ve DGS başvuru belgesi ile ilgili tüm detaylar bu haberde!DGS Sınavı Giriş Belgesi Al (DGS Sınav Yeri Sorgula) 2014 DGS Sınavı Giriş Belgesi ve Sınav Sorgulama

2014 DGS sınav giriş belgesi al, DGS sınav giriş belgesi sorgulama, DGS sınav giriş yerleri öğrenme, 2014 Dikey Geçiş Sınavı, DGS Sınava Giriş Belgelerinin Edinilmesi, DGS sınava giriş belgesi dökümü, 2014 DGS Sınavı Tarihleri, DGS sınavında dikkat edilmesi gerekenler, DGS sınavında yanında bulunması gerekenler, DGS sınavında yasak olan araç ve gereçler, 2014 DGS Sınavı Ne Zaman, 2014 DGS Başvuru Kılavuzu. ÖSYM DGS ile ilgili açıklamada bulundu. ÖSYM GİS, 2014 DGS sınav giriş belgesi ÖSYM DGS sınava giriş belgelerini yayınladı. 2014 DGS tarihleri, 2014 DGS sınavı ne zaman? 2014 DGS Sınavı, DGS sınav giriş belgesi al, 2014 Dikey Geçiş Sınavı giriş belgesi, ÖSYM'nin yapmış olduğu açıklamaya göre 2014 Dikey Geçiş Sınavı (2014 DGS) sınav giriş belgeleri 9 Temmuz’dan itibaren ÖSYM'nin sitesinden temin edinilebilecek.2014 DGS Sınav tarihleri ve DGS başvuru belgesi ile ilgili tüm detaylar bu haberde!

DGS

DGS GİRİŞ BELGESİ

2014 Dikey Geçiş Sınavı, DGS Sınava Giriş Belgelerinin Edinilmesi, DGS sınava giriş belgesi dökümü, 2014 DGS Sınavı Tarihleri, DGS sınavında dikkat edilmesi gerekenler, DGS sınavında yanında bulunması gerekenler, DGS sınavında yasak olan araç ve gereçler, 2014 DGS Sınavı Ne Zaman, 2014 DGS Başvuru Kılavuzu. ÖSYM DGS ile ilgili açıklamada bulundu. ÖSYM GİS, 2014 DGS sınav giriş belgesi ÖSYM DGS sınava giriş belgelerini yayınladı. 2014 DGS tarihleri, 2014 DGS sınavı ne zaman? 2014 DGS Sınavı, DGS sınav giriş belgesi al, 2014 Dikey Geçiş Sınavı giriş belgesi, ÖSYM'nin yapmış olduğu açıklamaya göre 2014 Dikey Geçiş Sınavı (2014 DGS) sınav giriş belgeleri 9 Temmuz’dan itibaren ÖSYM'nin sitesinden temin edinilebilecek.2014 DGS Sınav tarihleri ve DGS başvuru belgesi ile ilgili tüm detaylar bu haberde!DGS Sınavı Giriş Belgesi Al (DGS Sınav Yeri Sorgula) 2014 DGS Sınavı Giriş Belgesi ve Sınav Sorgulama

2014 DGS sınav giriş belgesi al, DGS sınav giriş belgesi sorgulama, DGS sınav giriş yerleri öğrenme, 2014 Dikey Geçiş Sınavı, DGS Sınava Giriş Belgelerinin Edinilmesi, DGS sınava giriş belgesi dökümü, 2014 DGS Sınavı Tarihleri, DGS sınavında dikkat edilmesi gerekenler, DGS sınavında yanında bulunması gerekenler, DGS sınavında yasak olan araç ve gereçler, 2014 DGS Sınavı Ne Zaman, 2014 DGS Başvuru Kılavuzu. ÖSYM DGS ile ilgili açıklamada bulundu. ÖSYM GİS, 2014 DGS sınav giriş belgesi ÖSYM DGS sınava giriş belgelerini yayınladı. 2014 DGS tarihleri, 2014 DGS sınavı ne zaman? 2014 DGS Sınavı, DGS sınav giriş belgesi al, 2014 Dikey Geçiş Sınavı giriş belgesi, ÖSYM'nin yapmış olduğu açıklamaya göre 2014 Dikey Geçiş Sınavı (2014 DGS) sınav giriş belgeleri 9 Temmuz’dan itibaren ÖSYM'nin sitesinden temin edinilebilecek.2014 DGS Sınav tarihleri ve DGS başvuru belgesi ile ilgili tüm detaylar bu haberde!

DGS Giriş Yerleri. DGS Giriş Belgesi ÖSYM. ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sınavına girecekler için DGS sınavı yerleri... ÖSYM, DGS sınava giriş yerleri açıklandı, ÖSYM DGS sınava giriş yerleri duyruldu. ÖSYM DGS sınava giriş yerlerini sorgulamak için ilgili bağlantıya tıklayınız. ÖSYM DGS sınava giriş yerlerini sorgulamak için TC Kimlik No ve aday şifresi yeterli olacaktır.

19 Temmuz 2014 tarihinde yapılacak 2014 Dikey Geçiş Sınavına (DGS) başvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır.

Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini, 9 Temmuz 2014 tarihinde saat 14.00'ten itibaren T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar İnternet'ten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi'ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

DGS GİRİŞ BELGESİ

ÖSYM/DGS Yerleştirme Taban Puanları

ÖSYM 2014 DGS Yerleştirme Taban Puanlarını açıklıyor.DGS Sınavı yapıldı şimdi merak edilen konulardan en önemlisi taban puanları,hemşirelik Taban puanları ve hukuk taban puanları açıklandı mı?Merak Edilen bu soruların cevabı haberimizin devamında olacak.

DGS taban puanları konusunu merak eden adaylar için akcadaggüncel editörü olarak hazırladığımız linkten taban puanlarına kısa ve hızlı sürede ulaşın.2014 DGS puanları hakkında herşey haberimizin içeriğinde.

DGS’ye girmek kadar,sınavı kazanıp doğru bir tercih yapmak da çok önemli ve bir o kadar zor.Tercih yaparken çok dikkatli olmalısınız.Size aşağıda vereceğimiz bilgileri ve tavsiyeleri dikkatle okuyarak tercih yapınız.Şimdiden yapacağınız tercihlerde başarılar diliyoruz.

DGS Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

*Tercih kılavuzunu anlayarak okuyun

*En çok istediğiniz bölümleri dikkate alarak tercih yapın

*En üste en çok istediğiniz bölümü yazın

*En alta daha az istediğiniz bölümü yazın

*Sıralamada yüksek puanlı okullar yukarıda olmalıdır

*Düşük puanlı okullar aşağıda olmalıdır

*Önceki yıllarda puanlar neymiş öğrenerek tercih yapın

*Gerekiyorsa yardım alın

· 2011 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar dikkate alınarak istek sırasına göre programlar yazılmalı

· Programların yanına özellikleri ve 2010 yılındaki adayların başarı sıraları yazılmalı

· Başarı sırasına göre tercih yapılmalı

İlk 5 binde olanların tercihlerine ilk bin-2 binden başlamaları fakat tercih yoğunlaşmasının 4-8 bin arasında olması,

Sıralamada 20 binde olanların ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması,fakat tercih yoğunlaşmasının 15-25 bin arasında olması,

Sıralamada 50 binde olanların ilk birkaç tercihini 10 binlerden yaparak tercih yoğunlaşmasının 30-60 bin arasında olması,

Sıralamada 100 binde olanların ilk birkaç tercihini 20 binlerden yaparak tercih yoğunlaşmasının 75-150 bin arasında olması gerekir

· Tüm listeyi yaptıktan sonra eleme yaparak,size uygun olmayan fakültelerin isimlerini çıkartınız.

· Farklı puan türlerinden tercih yapmak için her alandan istenilen bölümler gruplandırılmalı

· Bölümler arasındaki başarı farkı 3-5 bini aşmamalı

· Asla kazandıktan sonra kayıt yaptırmayacağınız okulları yazmayın

· Puanları belli olmayanlar için yakın olan üniversiteler denk tutularak yazılmalı

· Tercih yaparken bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi şartlarına dikkat edilmelidir.Yurt dışındakiler paralıdır.

 

Dikey Geçiş Sınavı ne zaman yapılacak?

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 19 Temmuz 2014 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurma işlemleri, 26 Mayıs 2014 tarihinde başlayacak, 4 Haziran 2014 tarihinde sona erecektir.

Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilirler. İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da DGS’ye girmeleri zorunludur.

Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2014-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgi yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

2014 yılında DGS sınavına girecek olan öğrenciler için hazırladığımız haberimiz.. DGS sınavı hakkında ayrıntılı bilgi haberimizin devamında. 2014 DGS sınavı başvuru tarihleri ne zaman. 2014 sınav takvim listesi açıklandı. DGS sınavı ne zaman başlayacak. DGS sınavı için mezun olan öğrenciler başvuruları nerelere yapacaklar...

Daha fazla ayrıntıyı ÖSYM’nin resmi internet sitesinden ve an ve an yayınlanan haberlerimizden takip edebilirsiniz.Dikey Geçiş Sınavı ne zaman yapılacak?

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 19 Temmuz 2014 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurma işlemleri, 26 Mayıs 2014 tarihinde başlayacak, 4 Haziran 2014 tarihinde sona erecektir.

Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilirler. İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da DGS’ye girmeleri zorunludur.

Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2014-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgi yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.


Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilirler.

İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da DGS’ye girmeleri zorunludur.

Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2014-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler.

Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgi yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

2014 yılında DGS sınavına girecek olan öğrenciler için hazırladığımız haberimiz.. DGS sınavı hakkında ayrıntılı bilgi haberimizin devamında. 2014 DGS sınavı başvuru tarihleri ne zaman. 2014 sınav takvim listesi açıklandı. DGS sınavı ne zaman başlayacak. DGS sınavı için mezun olan öğrenciler başvuruları nerelere yapacaklar...

DGS sınavı mezun öğrenciler başvuruları herhangi bir sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.

DGS BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ : 3,00 TL

SINAV ÜCRETİ : 50,00 TL

YENİ ŞİFRE EDİNME ÜCRETİ : 2,00 TL

DGS’ye bir başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylardan, öğrenim bilgilerinde (12- 16) değişiklik olmayanlar, başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla kendileri yapabilirler ya da başvuru merkezlerine giderek yaptırabilirler. Diğer adaylar başvurularını bir başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır. Başvuru merkezleri ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden yayınlanacaktır.

19 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirilecek Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları yarın başlıyor.

ÖSYM'den alınan bilgiye göre, Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 19 Temmuz 2014 tarihinde yapılacak. Sınava başvurma işlemleri, yarın başlayarak 4 Haziran 2014 tarihinde sona erecek.

Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilecekler.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilecekler.

İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da DGS'ye girmeleri zorunlu olacak.

Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2014-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgi yer alıyor. Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekecek.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) nedir?

Dikey geçiş sınavı (Dgs), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına Ösym'ce yapılan "Dikey geçiş sınavını (Dgs) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.

Dgs'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika). Öss'nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan Dgs bu yönüyle ALES ile benzerlik göstermektedir. Her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen Dgs'de kontenjanlar son derece azdır. (Her bölüm için 5 ile 10 kişi) Dgs'de tercihler sınava girmeden önce yapılırdı, 2009 ilkbaharında çıkan yasayla sınavdan sonra yapılma kararı alındı. Dgs'de en fazla 8 tercih yapabilirken bu rakam 18'e çıkarıldı ancak kontenjanlar daha da düştü.

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıfından eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin aldıkları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıl daha uzatılabilir.

Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır. Programda aldığı toplam ders kredilerinin en az % 80’inden başarılı olan öğrenciler, başarısız oldukları dersleri ilerleyen dönemlerde almak kaydıyla, üçüncü sınıfa kaydedilirler. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programında almakla zorunlu olduğu ders kredileri toplamının % 20’sinden daha fazlasından başarısız olan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulayan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.

Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar. Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısız olarak ilişiği kesilen öğrenciler, Türkçe eğitim yapan aynı adlı yükseköğretim programlarına Ösymce yerleştirilebilir , Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez ancak açıköğretimin intibak programında okuyanların askerliği ertelenmez.

2011 Yılında yapılan değişiklik ile artık dgs sınavını kazan öğrencilerin hazırlık (İntibak) döneminde zayıf almalarından dolayı öğrencilikten atılma durumu söz konusu değildir. Önlisans mezunu olanlar dgs'ye girmeden aöf (Açıköğretim Fakültesi)'nin lisans bölümlerine sınavsız olarak doğrudan veya intibak programıyla kayıt yaptırabilirler.

DGS Puanı Nasıl Hesaplanır? (DGS Puan Hesaplama Motoru) DGS Robotu.

Dgs sınavı sonrasında üniversite adayları kaç puan aldıklarını kolaylıkla öğrenebilecekler. Dgs sınavı Dgs puan hesaplama robotu yayınlandı, bu sayade sınava giren adayların yaklaşık olarak puanlarını hesaplayabilirler. 19 Temmuz'da yapılan dgs sınavı sonrası adayların yaklaşık puanları ne olacak. haberin detayları:

Dgs puan hesaplama robotu ile yaklaşık olarak alacağınız puanınızla hangi üniversitenin bölümlerinin puanlarını tutturduğunuzu öğrenebilirsiniz. Sayısal, sözel, eşit ağırlık bölümleriyle ilgili puan hesaplama sistemi. Dgs adaylarının beklenen günü geldi sınav sonrasında da adaylar sınav sonuçlarını merakla bekleyecekler.
Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Sınavın soru sayıları ise 60 sözel 60 sayısal olarak toplamda 120 soru ve 140 dakika olarak sınav süresi belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmamaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.

Puanlama ve Başvuru
DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir. Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.
İlgili ağırlıklı ön lisans başarı puanı her alan için 0,6 olarak standart olmakla beraber, sayısal bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 3, sözel puanı 0,6 ile sözel bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 0,6 , sözel puanı 3 ile ve son olarak eşit ağırlık öğrencilerinde sayısal ve sözel puanları 1,8 ile hesaplanmaktadır.
Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilmektedirler. DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır.
Sınava giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.

Sınav Öncesinde
Sınav öncesinde adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin belirlemiş olduğu bütün belge evrakları yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli evraklar adayda bulunmadığı veya görülmediği takdirde aday sınava alınmaz.
Sınav Sırasında
Adaylar yanlarında kesinlikle iletişim aracı veya madeni bir eşya ile sınav salonuna giremez.
Kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaport kabul edilir.
Gerekli olan sınav gereçleri ÖSYM tarafından sağlanılır.
Tuvalet kullanmaya izin verilmemektedir.
Adaylar sınav süresinin 4'te 3'ü geçmeden sınav salonundan dışarıya çıkamazlar.
Sınav Sonrasında
Sınav evrakları güvenli bir şekilde ÖSYM'ye ulaştırılır.
24 saat sürede hakem/şahit gözetiminde cevap kağıtları ayıklanır ve görüntüleri alınır.
Her cevap kağıdı iki defa optik okuyucudan geçirilir.
Veriler ÖSYM'ye ve Bilgi İşlem Birimine aktarılır.
Değerlendirme sonuçları açıklanır.