Bakan Vedat Bilgin'in 'enflasyon' açıklaması akıllara 2 formülü getirdi. Buna göre yeni zam oranı temmuz ayında uygulanan zam ve yıllık enflasyon baz alınarak belirlenecek. Kulislere sızan bilgi 9 binin üzerinde bir rakamı ortaya koyarken Çalışma Bakanlığının anketinde 8 bin TL öne çıktı.

Asgari ücret trafiği 7 Aralık tarihinde Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısıyla başlıyor.

Milyonların gözü kulağı bu süreçte olacak. Asgari ücrete temmuz ayında yüzde 30 zam gelmiş, 5 bin 500 TL'ye çıkarılmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "Enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklamasıyla 2 formül gündeme geldi.

İKİ FORMÜL KONUŞULUYOR

Bakan Vedat Bilgin, asgari ücrete ne kadar zam geleceğiyle ilgili "İşçilerimiz, Türkiye'nin emekçileri şundan emin olsun: Onların enflasyona ezdirmeyeceğiz" mesajını vermişti. Bu açıklama, iki formülü gündeme geldi.

Ekonomik kriz ortamında sürdürülebilir büyümeyi yakalamak mümkün mü? Ekonomik kriz ortamında sürdürülebilir büyümeyi yakalamak mümkün mü?

O VERİLER BAZ ALINIRSA

Formüllerden biri asgari ücrete yıllık enflasyon oranında zam uygulanması. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65-70 arasında. Böylelikle asgari ücret yıllık enflasyona göre belirlenirse milyonlarca kişinin yeni maaşı 9 bin 350 TL'ye yükselecek.

TÜRK-İŞ "KIRMIZI ÇİZGİSİNİ" BELİRLEDİ

TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay geçtiğimiz günlerde canlı yayına katılan Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine değinilirken 7 bin 785 TL rakamının "kırmızı çizgi" olduğunu vurgulayarak "Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız" demiş ve "Kırmızı çizgi bu onun üzerine çıkmak gerekiyor."

TEMMUZDA ZAM GÜNDEMDE

Masadaki ikinci formül ise temmuz ayında artışın yıllık enflasyona tamamlanması. Asgari ücrete temmuz ayında yüzde 30 zam yapılmıştı. Buna göre, ikinci formülün uygulanması durumunda asgari ücrete uygulanacak zam oranı yüzde 40 olacak.

EN AZ YÜZDE 50 BEKLENTİSİ

Asgari ücrete en az yüzde 40 oranında zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu rakama 10 puanlık refah payı da eklenerek zam oranının yüzde 50'yi bulabileceği konuşuluyor.