Sosyal medya ve internet kullanımı yaygınlaştıkça, mobil cihazlar giderek sosyal yaşamda daha etkin duruma geliyor.

We Are Social Singapore tarafından hazırlanan Sosyal Medya, Internet ve Mobil Kullanımı İstatistikleri 2014 Raporu Türkiye dahil 24 ayrı ülkenin internet penatrasyonu, sosyal medya kullanımı, online geçirilen süre ve mobil cihaz kullanımı verilerini sunuyor.

Rapor sonuçlarıno değerlendiren Vizyon Arge Ürün ve Çözüm Yöneticisi Armağan Baş, istatistiklerin mobil cihaz ve mobil uygulamaların yükselişini bu denli işaret etmesi, 2015’de mobil cihaz ve uygulamalar konusunda yeni bir dönemin bizleri beklediğini göstermekte olduğunu belirtterek, "Web uygulamalarının yavaş yavaş mobil uygulamalara taşınması alışkanlıklarımızı mobilleştiriyor; mobil cihazlar yönetimi devralıyor" dedi.

 Rapora göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 45'ine karşılık gelen 35 milyonu internet kullanıcısı ve 36 milyon aktif Facebook hesabı var. Türkiye'de bireylerin günde ortalama 4.9 saati kişisel bilgisayarlar üzerinden, 1.9 saati de mobil cihazlar aracılığıyla internette harcanıyor. Bu sürenin, günde ortalama 2 saat 32 dakikası sosyal medyada geçiyor. Türkiye’de en çok kullanıla sosyal medya platformu yüzde 93 ile Facebook, yüzde 72 ile Twitter, yüzde 70 ile Google+ ve yüzde 33 ile LinkedIn.

EPOSTA KAÇIRMAMAK İÇİN TELEFONLA UYUYORLAR

Rapora göre, özellikle gençler için mobil cihazlar, internet ve sosyal ağlar hayatın vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Türkiye’de 5 gençten 3’ünün düzenli internet erişimi bulunuyor. Kırsal kesimde ise 5 gençten 2’si düzenli olarak internete erişebiliyor.

Mobil cihazı yerine sevgilisini/eşini görmekten vazgeçenler oranı ise yüzde 6 düzeyinde bulunuyor. İş hayatında ise durum çok da farklı değil, çalışanlar artık sadece mobil cihazlarını ofise getirmiyor onlarla yaşıyorlar. Pew Research raporlarına göre, yüzde 44 oranında cep telefonu kullanıcısı çağrı, mesaj veya eposta kaçırmamak adına cihazları ile uyuyor.