OTOMOTİV İHRACATININ YÜZDE 35'İ BURSA'DAN

TÜRKİYE ihracatının lokomotif sektörü olan otomotivden yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 35'i Bursa'dan gerçekleştirildi.

OTOMOTİV İHRACATININ YÜZDE 35'İ BURSA'DAN
TÜRKİYE ihracatının lokomotif sektörü olan otomotivden yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 35'i Bursa'dan gerçekleştirildi. Yılın ilk yarısında 11 milyar 717 milyon 709 bin dolarlık otomotiv ihracatı yapılırken, bunun yaklaşık yüzde 35'lik kısmını oluşturan 4 milyar 20 milyon 273 bin dolarlık ihracat Bursa'dan gerçekleştirildi.

Oyak Renault, Tofaş, Karsan gibi önemli otomotiv firmalarının üretim yaptığı ve aynı zamanda yan sanayi ile güçlü otomotiv sanayiine sahip Bursa, gerçekleştirdiği ihracat oranı ile 'Aslan payını' alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) elde edilen verilere göre, Türkiye'de Haziran ayında 2 milyar 31 milyon 817 bin dolar ihracat yapıldı. Geçen yılın ilk 6 ayında 10 milyar 542 milyon 676 bin dolar otomotiv ihracatı yapılırken, bu yıl aynı dönemde yüzde 11 artarak, 11 milyar 717 milyon 709 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

"HEDEFİ AŞAR 23 MİLYAR DOLAR İHRACATI YAKALARIZ"
Otomotiv sektöründe önemli paya sahip Bursa'dan yılın ilk 6 ayında 4 milyar 20 milyon 273 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracat ile ilgili değerlendirmede bulunan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, yıl sonu için 21.5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını hatırlatarak, şöyle dedi:

"Yılın ilk 6 ayında 11 milyar 717 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiysek, 12 ayın sonunda 23 milyar doları buluruz. Ağustos ayı otomotiv için tatil ayı olarak geçer. Bu ayda biraz durgunluk yaşayabiliriz ancak 23 milyar dolar ihracat oranını yakalarız." 
"ÇEVRE ÜLKELERDEKİ SIKINTILAR SEKTÖRÜ ÇOK FAZLA ETKİLEMEZ"

AB ülkelerine yapılan ihracatın iyi durumda olduğunu vurgulayan Sabuncu, gelecek aylarda da herhangi bir ekonomik sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini dile getirdi. Sabuncu, çevre ülkelerde iç işlerine bağlı bazı sıkıntılar yaşandığını ancak bu durumun sektörü çok fazla etkilemeyeceğini kaydetti.

"İÇ PİYASADA DÜŞÜŞ VAR"
Bursa'nın otomotiv ana ve yan sektörü ile önemli bir kent olduğunu hatırlatan Sabuncu, belli bir performans bulunduğunu ve bunun korunduğunu kaydetti. İhracatın yanında iç piyasanın durgun olduğunu ifade eden Sabuncu, yaklaşık yüzde 25 oranında düşüş kaydedildiğini söyledi. Sabuncu, ÖTV'nin kademeli olarak düşürülmesi gerektiğini vurguladı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.